sobota 30. ledna 2016

Imbolc a nebo Hromnice?

Druhý únorový den slavíme další ze svátků posvátného kola času. Říká se mu různě: Hromnice, Imbolc, Brighde, La Fheill, Svátky světla.
Jde o svátky nových začátků, přípravy na nový koloběh, kdy doba spánku končí a Země se probouzí.
Imbolc je svátkem konce paní Zimy. V tomto období jsou zahajovány práce na poli. První orba, setí, nového života, lásky.
http://archaetypes.deviantart.com/art/Imbolc-Wallpaper-76218336
Zhruba po 20. lednu začíná proudit nová míza do stromů a to je období, kdy se stromy nemají už kácet. Jde také o svátek světla, ochranného ohně a předjaří. Patří k tomu rození jehňat a doba kojících.
Kalendář vychází z kelstkých tradic druidů a obsahuje čtyři velké svátky nazvané Samhain, Oimelc, Beltane a Lughnasadh.
Jejich data nejsou přesně určena, protože metody výpočtů se pramen od pramene liší. Ztotožňují se podle současného kalendáře s 1. listopadem, 1. únorem, 1. květnem a 1. srpnem.
Oslavy začínají večer předchozího dne. Některé svátky se slaví o nejbližší neděli následující po daném datu. Takto svátky slavili nebo podobně i naši předci. Bezprostředně po termínu , vyčkali na nejbližší volný den , který se k oslavě nejvíce hodí.
Ale máme tu i další možnosti. Třeba 6 den po nejbližší Novu, úplňku nebo dny, ve kterých Slunce vstupuje na 15 stupeň znamení Štíra, Býka, Vodnáře, Lva.

Svátek Oimelc je v dnešním světě znám pod názvem Imbolc nebo La na Feile Bride. Jde o svátek svaté Bridget, u nás Brigity. 

Název svátku Candlemas - v doslovném překladu Hromice, spadá na 2. února. Svátkem zavedeným římskokatolickou církví jako Očištění požehnané panny Marie.

http://archaetypes.deviantart.com/
Jde opět o umělé překrytí , tak jako u Vánoc, starých pohanských slavností novou tradicí. Při které kněz při mši v tento den žehná svíce, známé jako Hromničky a ty se druhý den používají při rituálu ohně k požehnání hrdla, na počest svatého Blaise.
I když se světí svíce, není zde spojitost s původní pohanskou Bohyní Brighid a jejím kultem ohně. Ta v předkřesťanských dobách vládla Slunci a ohni.
Kdo ji uctíval, na její počest udržoval věčný oheň.
Brighid byla také bohyní  básnictví, věštění, kovářství a léčení. Ale také pečovala o opuštěné a byla patronkou bardů. Je nejen léčitelkou a ochránkyní, ale také jí náleží schopnost udržovat věčný oheň keltské tradice.
Měla tři podoby jediné Bohyně. Na konci zimy vystupovala jako stařena Cailleach neboli Morrigan - obávaná Bohyně spojovaná se smrtí a znovunarozením.
Na začátku února svou podobu mění a přichází v čisté a panenské podobě, vyjadřující příchod jara. Mezi její symboly patří asymetrický kříž, který se vyrábí v předvečer svátku a v době se staví po očistném rituálu na vnitřní stranu dveří tak, aby byl chráněn před ohněm, bouří a bleskem. Kříž je ozdoben magickým znakem, pětiramenným prutem, který znázorňuje vztyčenou ruku s roztaženými prsty.

Jak již je zde zmíněno - součástí svátku byla slavnost ochranných ohňů. Před vchody domů se zapalovaly malé ohníčky, protože se věřilo, že mají moc ochránit dům nejen před bouří, blesky, ale i před krupobitím.
Zvláštností bylo, že se uhasínaly ohně v kovárnách, kde bylo potřeba ohniště vyčistit. Znovu zapálit je mohly jen mladé dívky, panny symbolizující Bohyni Brighid. Peklo se pečivo a z pšeničné a jiné slámy se vyráběly posvátné Brighidiny uzly. Ty dívky oblékaly a nosily je dům od domu. Každá z domácností věnovala panence dar. starší ženy připravovaly pro nevěstu postel nebo kolébku a sbíraly pro ně kouzelné proutky, z kterých věštily.

Křesťané Bohyni přijali a změnili ve svatou Brigitu.
Tím se zachovalo její uctívání. Také se jí připisují velké léčitelské schopnosti a pomoc ženám při porodu.
http://musingsfrommarsh.blogspot.cz/
Do dnes zůstal zvyk ochranných ohňů v podobě Hromniček (Svíčkách posvěcených na Hromnice). V předvečer svátku bylo zvyklostí uspořádat hostinu a nesmělo se zapomenout nechat něco z jídla jako oběť bohům. Bývalo zvykem vyorat první  jarní brázdu v oslavném duchu. Pluhy byly ozdobené a pokřtěné pálenkou a mladé dívky je vyprovázely. A právě to zoraných brázd přicházely oběti bohům z hostiny.
Většinou šlo o kousky sýra a chleba. V tento den ženy nesměly pracovat. Nesmělo se přást, šít, neboť se věřilo, že by tyto ženy byly zasaženy bleskem. Nesměly se vést nevážné řeči ani tancovat. Tam se zase říkalo, že kdo by tančil, umřel by bez světla. dveře a vchody se obkládaly drny, aby zlé mocnosti nemohly dovnitř. A na našem území se do těchto dnů nechával stát strom a betlém, které se dávali na Vánoce.
Hromničky sloužily jako ochrana člověka, domu, úrody a chléva. Šlo o stejnou ochranu jako v pohanském rituálu - před živelnou pohromou, nepřízní.
V případě velkého nebezpečí se svíce stavěly do oken. Z pozdější doby se zachoval zvyk, kdy hospodář přišel z kostela s posvěcenou svící a obcházel 3x úly, aby včely byly chráněné, měly dobrý med a bylo ho dostatek. dle tradice tím mohli zmnohonásobit množství namleté mouky. Použití svící našlo více účelů pro další kouzelné a mystické úkony.
Než církev tyto zvyky přijala - zakazovala je a trestala jako čarodejnictví, než pochopila, že jí nezbyde nic jiného, než tyto tradice převzít.

Na Hromnice, o hodinu více…?
Není to vždy přesné - ale zhruba o hodinu a dvacet minut se nám den prodlužuje.
Další pranostiky:
Hromnice-li jasné, čisté, potrvá déle zima jistě; pakli sněží nebo hřmívá, jaro jistě v blízku dlívá. Jest-li o Hromnicích teplo, staví medvěd boudu; pakli o Hromnicích zima, bourá medvěd boudu. Na Hromnice půl krajíce a půl píce.

Wicca pohled:
Dle kultu Wicca se Imbolc slaví jako velký Sabat, Svátek Světel.
http://musingsfrommarsh.blogspot.cz/
Je to střed tmavé poloviny roku a polovina období převahy Boha.
Wiccané zapalují celkem třináct svíček - to se rovná počtu lunárních měsíců  v roce. Oltář, ubrus, svíce by měly být na tento svátek hnědé.

Bylinky pro Imbolc podle druidského herbáře: bazalka, andělika, fialka, ostružina, vavřín, bazalka, kosatec, podběl, vlaštovičník, vřes, vlaštovičník, vratič, bříza, petrklíč, blatouch, ostružník, vrba, šafrán, bledule.
Ale hlavně, co poskytuje příroda v tomto období a to je: zimostráz a sněženka, která přináší naději.

Období Hromnic je začátkem pohanského roku. Čas na nové naděje a vhledů budoucnosti. Z tradice wiccanů je to období, kdy dochází k zasvěcování nových členů.

Symbol: Brigitin kříž
Božstva: Luno Lucina, Brigit
Oleje pro Imbolc: Myrha, skořice, cedr, vanilka, voda z pramene
Barvy pro oslavu: červená, žlutá, hnědá, zelená, bílá, růžová, oranžová
Kameny: ametyst, měsíční kameny, heliotrop

Rituály:
:- Výroba a posvěcení svící.
:- Očištění prostorů (vykuřování, vizualizací, větráním, prosvětlováním)
:- Očista sebe (Koupele, meditace, vizualizace)
:- Věštění a rozvoj telepatických schopností. (žádání průvodců o pomoc při naladění, meditace pro zvýšení telepatického vnímání)
:- Hromnice jsou i dobrým časem pro plánování, na vize, ale nikam nespěchejte - síla na plnění přijde později.
:- Zameťte, vyprášete peřiny, deky, polštáře. Vymeťte dům březovým proutím.
:- Zapalte si více svící a meditujte nad nimi. Propojte se v meditaci se všemi živly, aktivujte všechny přírodní síly, které vám budou nápomocny. Požádejte je o pomoc při očištění od všeho negativního a všeho, co k vám nepatří a netýká se vás. Požádejte, aby už nic z toho na vás nemělo vliv a vše z těchto negativních vlivů, aby bylo navždy rozpuštěno. Po té požádejte o novou, pozitivní sílu, která vás prosvítí, prozáří a která ve vás rozpustí všechny negativní myšlenky a vzpomínky. Po meditaci  jděte a dejte si hlubokoočistnou sprchu, u které si mějte svíce zapáleny a nechte je dokud nevyhoří. Můžete si vyrobit své, použít dortové nebo čajové. Je na vás, co si zvolíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...