pondělí 14. března 2016

Kreativitou k rozšíření vědomí...

Setkávám se s různými názory na kreativitu, ale vždy se zastavím myslí u reakce “Proč to děláš? Co z toho máš? Máš z toho jen dobrý pocit, ale výdělek, peníze žádné.”
Pro mě je to celkem smutný pohled na kreativitu a tím vlastně život.
Je opravdu tak málo mít z něčeho dobrý pocit? A souvisí to jen s pocitem?
Nebo je za tím vším něco víc?
Nehodlám psát odborný článek a rozepisovat psychologická hlediska. Miluji jednoduchost. Tvořivou jednoduchost.
Ale také jasné informace, fakta, která říkají více širšímu publiku, čtenářům, pozorovatelům a hlavně tvůrcům svého života.
Chci napsat čistě jen své poznání, jak chápu kreativitu, co pro mě znamená a co v ní více vidím.

Když se mě dříve někdo zeptal, proč něco tvořím, když mi z toho nic nekápne, většinou jsem mluvila o pocitu naplnění a že mě to jednoduše baví a nepotřebuji dělat cokoliv jen proto, abych z toho měla výnosy.
Postupně rosteme a vyvíjíme se a zvyšujeme si level v kreativitě a přicházíme i na jiné koníčky, zábavu.
Ale nerosteme jen po stránce tvoření, ale rosteme i po duševní. Jak tyto dvě věci spolu souvisí? Více, než dobře. Doplňují se
K harmonizaci patří mít kreativní tedy tvořivý pohled na svůj život, ale kde ho vzít, když jsme bez inspirace a nemáme takovou představivost a vlastně vidíme svůj život zúženě?
Někteří mají zásek v představivosti jako také a jen těžko si něco představují. Nemusí to být nutně způsobeno vadou jako autismus a podobně, ale právě samotným zúžením pohledu na život, sebe a ostatní, který čerpáme během růstu z okolí, rodiny, ze společnosti, ze školy atd..
Jak tedy v sobě probudit fantazii?
Každý z nás umí něco, každého něco baví a je dobré se tomu věnovat a ne si to nechat v době krize vzít svým negativním přístupem.
Co lidí šlo a zahodilo svůj koníček, um v době, kdy se jim vše rozpadlo, veškeré vzdušné zámky. Viděli v tom, že nemá cenu dělat něco jen tak, že jim život nic z toho nemění. Ale jediné, co se stalo bylo, že dříve zhasli svíčku svých nadějí, než se mohlo cokoliv změnit. A samo se nic nemění. ;)
Měníme si vše my.

Sama na sobě vidím, jak má fantazie byla na začátku vlastně malá a jak postupně roste. Neroste sama od sebe, ale roste tvořením toho, co miluji, co mě naplňuje, ale také postupnou harmonizací. A právě kreativita, která se zvyšuje mi dává další obrazy a cesty do života, jak ho mohu měnit, kudy se mám vydat, co mohu vše dělat, abych se dostala do zdárného cíle. Když si přečtete tady články o čakrách, tak ke každé se váže podstatná část  tvoření si života, kreativní myšlení.
Je jasné že když se nevěnujeme svým zálibám, tak nestagnujeme jen v oblasti zálib, ale sami v sobě.
Není snad důležitý život a jeho tvoření? Nejsou tedy důležité koníčky? A skutečně jsou jen o pocitu nebo jsou i stavebním kamenem? :)
Pomáhají nám se rozvíjet, jak po kreativní stránce, po stránce fantazie, ale rozvíjíme tím i své vědomí. Odreagováváme se od starostí a všichni potřebujeme se jednou na chvíli zastavit a vypustit vše z hlavy a jak lépe vidět kudy jít, než s čistou hlavou? Jak lépe řešit situaci, která nastane, než právě, když se na ní podíváme s nadhledem. K němu se musíme dopracovat, ať díky meditacím, hudbě nebo zálibám.
Tvořivost a kreativní myšlení má léčivou, uzdravovací sílu. Ale také moc měnit a přetvářet život a je nesmyslné jí podceňovat, ale to už je každého rozhodnutí, jestli musí konat něco za něco nebo volně tvořit svými koníčky své myšlení, vědomí a tím mít širší obzory pro změny v životě.

Nulová rozmanitost zabíjí tvořivost a bez tvořivosti je jen málo nápadů a záměrů pro vykročení mnoha směry v bytí.
Stejnost plodí stejné a ještě více stejného. Rituál v případě, kdy nemáme motivaci, je východiskem, světlem na konci tunelu.
Vštěpit si disciplínu v kreativitě nějakým každodenním rituálem. Denně něco málo pro sebe udělat.

“Veškerá umění, kterým se věnujeme, jsou pouhým učňovstvím. Oním skutečně velkým uměním je náš život.” M. C. Richards

"Aby se umělecké dílo stalo skutečně nesmrtelným, musí se vymknout všem lidským hranicím: logika a zdravý rozum budou jen překážet. Až se však jednou tyto překážky prolomí, dílo vstoupí do království dětských vizí a snů." Giorgio De Chirico

"Kreativita je… vidět něco, co dosud neexistuje." Michele Sheaová

"Odchýlit se od norem znamená, že na to musíte mít. Než začnete být tvořivý, musíte být odvážní. Tvořivost je osud, ale odvaha je cestou." Joye Reiman

2 komentáře:

  1. Moc pěkný článek Peti :) Hodně se v něm nacházím. Přesně jak píšeš jedna záliba mi otevřela spoustu dveří k novým koníčkům a věcem, o kterých jsem nevěřil, že by mě mohly zajímat, bavit, nebo že bych v nich mohl být dobrý. Za poslední asi dva roky se kreativitě naprosto oddávám a myslím že mi pomohla dost věcí pochopit a udělat si jasno co v životě chci - nebo spíš nechci. Snažím se být něco jako renesanční člověk a užívat si co život nabízí. Celkově si procházím takovým zvláštním obdobím plným změn, nových věcí a lidí. V jistém směru si myslím že na koníčcích záleží štěstí člověka i jeho pohled na svět. To už ale asi opakuju co jsi napsala :)) Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, že jsi k tomu vyjádřil svůj postoj a zkušenost ;). A vlastně jsi jedním z jasných důkazů toho, že to celé funguje, jak má, když se toho člověk nebojí a umí chopit a hlavně si za tím vytrvat. Změny jsou úžasné, ač se se jich spousta lidí děsí, ale jsou důležitou součástí ke změně v lepší život. :) Velmi pěkně jsi napsal svůj pohled na svět a kreativitu. Hodně štěstí ve změnách a děkuji, že jsi se zastavil :).

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...