pátek 18. března 2016

Ostara - Jarní rovnodennost 20. 3. 2016

Jarní rovnodennost je okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana.
Artist - http://www.josephinewall.co.uk/

Přesný čas: 20. března 2016 v 05:31
Barvy: Pastelové
Kameny: Turmalín, fluorit, akvamarín
Byliny: Tymián, fialky, prvosenky, tulipány, petrklíče, hyacinty, větvičky zlatého děště.
Symboly: Rovnoramenný kříž, vejce, králíci, beránci, motýlci, proutí, kuřata a mláďata jako taková.
Oslava: Jídlo, zapálené hranice, tanec, děti poklepávají hůlkou zem a tím probbouzejí Matku zem a tím přivolávají její životadárnou sílu.

Prastarý pohanský svátek Ostara letos připadá na 20. března.
Arthe je stará pohanská Bohyně plodnosti a ženské síly. Říká se jí také Eostre. Podle této Bohyně jsme pojmenovali Velikonoce. S tímto svátkem, ale také souvisí další Bohyně ohně - norská Bohyně plodnosti. Ale také starořecká Bohyně Starte, Egyptská Háthor, Assyriiská Ishtar, Demetra, Staroizraelská Ashtoreth a Sunna.

Artha je především Bohyní Ohně - symbolizuje den Rovnodennosti, kdy Slunce začíná znovu převládat na obloze.
Je tudíž spojována s příchodem Jara a naši slovanští předkové jí říkali Vesna. Jejím totemovým zvířetem je králík symbol, jak plodnosti, tak jara, protože vždy na jaře se rodí mladí březňáčci. Ale také kuře patří mezi její symboly. Právě díky vejci.
Svátek je hojně rozšířený a tak jako to bylo s většinou svátků, tak i tento převzala křesťanská víra. Ta tento svátek spojila s narozením Ježíše Krista. Jenže o znovuzrození tu šlo už předtím. Znovuzrození Matky přírody, která se probouzí po zimním spánku, kdy vše začíná pozvolna pučet. 

Většina dnešních velikonočních zvyků pochází ze starých pohanských obřadů Ostary. Jedním z nejdůležitějších jsou vejce. Ty symbolizují nový život, začátek, ale také potenciál. Jedna z nejvýznamnější tradic převládá do dnes. Barvení vajec na červeno - respektive převážně jejich zdobení. Vejce se na den Rovnodennosti malovala červenou barvou - tedy barvou života a doplňovaly je různé posvátné symboly.
Další  souvislosti můžeme vidět, kdy zajíc přináší velikonoční vejce, protože zrovna zajíčci nebo králíci přinášeli symbolicky ranní světlo na oblohu.
Neméně podstatnou částí je zvyk se semeny. Též jsou symbolem nového života. Aby byla zajištěna plodnost po celý rok, ženy začaly rozsévat první semena.
A kde máme mrskání pomlouzkou? :)
Samozřejmě ani tento zvyk nechyběl. Mrskání pruty mělo přelít sílu přírody do lidí, ale také pro úspěšnou plodnost.
Jarní zvyky se také odrážejí v masopustu.

Rituál inspirovaný Indiány:
Indiáni oslavovali jarní rovnodennost v potních chýších. Obřady sloužily k očistě duše a těla. Také zaháněly zlé duchy a přivolávaly na pomoc dobré duchy. A tak i vy se zbavte starého a nepotřebného a to nejen, co se věcí týká, ale i ve vás samotných, co tam hluboko držíte. A příchod jara oslavte v radosti. Vymeťte ze svého domu nebo bytu nepořádek a špínu, ale taky vyčistěte vaší mysl od negativního a vneste do obou sfér jen světlo a radost. Můžete si zapálit očistný oheň. Je na vás, jestli venku nebo doma. Doma jsou k tomu určené speciální nádoby, kterým se říká Agnihotra a nebo můžete použít vykuřovací svazky bylin jako je šlavěj nebo sladká tráva. Při rituálu si můžete vzít na sebe něco nového v zelených a červených barvách.

V přírodě vždy v daném období působí mocné síly, energie, které můžeme využít ve svůj prospěch a jejich pomocí změnit a přetvořit svůj život.
Neslavte svátek jen doma, ale vyjděte do přírody načerpat tu sílu znovuzrození a obnovení. Vdechněte do sebe nově začínají koloběh přírody. Spojte se s matou zemí a naslouchejte jejím šeptání - ona vám ukáže, kde se nacházíte, kam směřujete a kudy jít. Nalaďte se na přírodní cykly a uzemněte se.

2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...