úterý 29. března 2016

Naše vědomí a vztahy

Artist Já Falcora
Ochota rozšířit své vědomí a zároveň vytvářet prostor k tomu, aby bylo rozšířeno také vědomí partnera, otevírá vztah.
Duchovní vztah je zrcadlem, ve kterém na sebe dva lidé pohlíží v rovině ducha. A to nám přináší jedno z nejhlubších naplnění a nelze ho nijak zfalšovat.
Můžeme se pokoušet definovat vztah z hlediska ideálů jako je například bezpodmínečná láska nebo naprostá důvěra.
Ale jedná se o proces a i v těch nejlepších vztazích dochází během tohoto procesu k nevídaným zvratům. Když dva lidé, kteří se kdysi milovali, si začnou připadat vzájemně odcizeni a nešťastní, tak je k tomu přivedl proces, který má předvídatelné rysy.
A tyto procesy si tu ukážeme.

1. Projekce: Většinou se v tom odráží to, že vás partner štve a otravuje. Přichází tvrzení, že se vás nesnaží ničím dráždit a nechce vám nijak ubližovat. Ale vaše pocity říkají něco zcela jiného a i v sebemenším gestu vidíte vše, co nesnášíte. Všechny ty zaryté vlastnosti, které se nejspíš nikdy nezmění.

2. Obviňování: Převládá pocit, že váš partner je nějakým způsobem špatný nebo zlý, zákeřný. Cítíte nedostatek respektu nebo pocit viny a nejvíce se bouříte, když máte pocit, že je na vás svalována vina a tím si umocňujete pocit, že máte pravdu a váš partner se plete.

3. Vzájemná závislost: V podstatě váš partner doplňuje články, které vám chybí. Vzájemně tvoříte jednu osobu se stejným postojem k celému světu. Háček je v tom, že máte pocit, že jste na tom druhém přilepeni na jeho boku, a když nesouhlasíte, tak je pro vás těžké postavit se sami za sebe jako nezávislý dospělý člověk. Potřebujete váš chybějící článek, protože jinak se budete cítit neúplní. Velkou roli v tom hraje naše nejistota a strach ze samoty.

4. Dáváte příliš: Abyste spolu vycházeli, něčeho jste se pro druhého vzdali. Mnohdy činíme pro druhé dobro, ale pro nás je to kompromis, který se dříve nebo později ozve. Vzdali jste se tím své moci. Veškerá rozhodnutí dělá váš partner a on je tím, kdo má poslední slovo. Z hlediska živobytí, nízké sebeúcty, špatného ocenění a pocitu malé sebehodnoty se stáváte závislými na tom druhém.

5: Berete příliš: Tento bod je opakem předchozího. Dáváte příliš najevo svou nezávislost a svého partnera tím učiníte závislým na vás. Chcete mít vše pod kontrolou a chcete mít pravdu za každé situace. Bez obav a servítek obviňujete svého partnera, zatímco pro sebe máte vždy omluvu. Máte zdráhání ve sdílení nebo konzultaci a diskuzi. A různými drobnostmi, ale i podstatnějšími záležitostmi přimějete svého partnera k pocitu méněcennosti.

Ve všech případech hrajete mezi sebou ping pong, kterým vracíte, útočíte, obracíte a mnohdy netrefíte.
Vždy je potřeba si ve vztahu počínat moudře a dobře s láskou k sobě samým, jistotou v sebe a s pokorou vůči druhému. Víte, když nám vztah hapruje a chátrá, je to znamení, že naše vědomí je smrštěné a že přežíváme na základě cizích pravd. A tak do vztahu přichází vztek, nedůvěra, rozmrzelost, úzkostlivost a nuda.
Než začnete vinit sebe nebo partnera, snažte si v tu chvíli uvědomit, co děláte a kde se ty pocity berou a proč tu jsou. Jsou to symptomy smrštění vědomí, které lze změnit.

Vědomí má své vlastnosti. Podívejte se na to, co je ve vašem vztahu nejlepší. Jsou to okamžiky, kdy se cítíte svému partnerovi skutečně blízcí, propojení a všimněte si zda jsou v něm přítomny tyto aspekty:

1. Vývoj: Snažíte se najít své pravé já a z něj vycházet a stejný cíl má zároveň i váš partner. Tak moc jako se chcete vyvíjet a růst vy, tak to samé přejete i svému protějšku.

2. Rovnost: Necítíte se být v žádné sféře podřazeni ani nadřazeni. Bez ohledu na to, jak moc vás partner může dráždit, tak vy v hloubce vidíte další duši. Sdílíte vzájemný respekt, a když přijde hádka nikdy se vzájemně neurážíte a neponižujete. Nenutíte se do pocitu, že jste si rovni, prostě to tak cítíte, vnímáte, věříte a vaše ego se tajně cítí být lepším, což by nemělo překročit jistou hranice, ale  má to být vyvážené.

3. Opravdovost: Tady vzájemně od sebe očekáváte čestnost a pravdu. Ale, když si věříte a věříte druhému, není důvod očekávat, ale prostě dochází k volnému plynutí. Nic nepředstíráte, žádné pocity, které neexistují a víte, že negativita je projekcí, tudíž se zlost a jiné negativní myšlenky a pocity jdou s rozšiřováním vědomí pryč. Ale opravdovost přináší i další. každý den cítíte obnovu svých energií. Jste-li v každém momentu opravdoví, není proč se spoléhat na očekávání a rituály, jen proto, abyste přečkali den.

4. Intimita: Máte potěšení z blízkosti toho druhého a svou intimitu používáte k vzájemnému pochopení. Myslete na to, že intimita nemanipuluje s cílem získat více lásky, touhy a vášně. Lidé se neodvracejí od intimity kvůli tomu, že je děsí, v tomto stavu není nic z toho, co by děsilo. Blízkost není stav, ve kterém by se s rozšířeným vědomím, cítil někdo jako nechráněný a zranitelný.

5. Přijetí zodpovědnosti: Nemáte problém přiznat si pravdu a hlásíte se k tomu, co je vaše, i když to bolí. Některé břímě nesete spolu ve dvojici, ale nesvádí vás to k vzájemné závislosti, ani vás to netáhne dolů. Uvědomíte si, že místo “Ty jsi mě naštval/a, ty jsi mi ublížil/a, že je to váš hněv, vaše bolest, nejistota a díky tomu uvědomění překonáte pocit, kdy se cítíte být obětí. Ač se může zdát role oběti sebevíc omluvitelná, vypovídá jen o tom, jak dokážeme přijmout vlastní zodpovědnost za své myšlenky, činy, podceňování se a tím umožňujete, že někdo jiný předurčuje vaše pocity a dělá závěry, o kterých se máte rozhodovat jen vy sami.

6. Odevzdat se dávání: V tomto bodě k odevzdávání nepřistupujete jako ke ztrátě. Ptejte se, co vše můžete svému partnerovi dát, co pro něj udělat a v odevzdávání dosáhnete vyšší úrovně. V této rovině je pro vás poctou, že můžete něco ze sebe druhému dávat, protože vaše skutečné já tím vzdává poctu já toho druhého. Milujete, cítíte lásku, ale je neosobní, protože nic neočekáváte. Vždy v této šířce vědomí, cítíte, když dáváte, jak vás to obohacuje a právě čistým výsledkem je zisk.

Pokud si tyto dva procesy uvědomujete a vidíte rozdíl, kdy jeden proces ničí vás, partnera a váš vztah a druhý má blahodárné účinky, pak máte skvěle vykročeno pro rozšíření vědomí, vztah a vás samotné.
Je důležité si uvědomit hodnotu šířky vědomí a trik spočívá v tom, že umíte tyto dva procesy odlišit.
Všichni se držíme toho našeho sobeckého náhledu, že víme, co chceme a žijeme v iluzi, že naši partneři ustoupí a umožní nám snadnou cestu k tomu, co chceme. A tady mě napadá...vidíte to, jak najednou  všeobecně šířená věta “Když mě miluješ, tak mě miluješ, tak jak jsem, se vším.” Pro mě je to dnes jedna velká lež tvářící se jako pravda, ale za kterou schováváme vlastní nezodpovědnost a sobeckost.
Je jasné, že přemlouvat partnera k tomu, aby se vzdal nebo ustoupil, je bezvýsledné. A stejně působí, když říkáme “Chci pro tebe to nejlepší, než pro sebe nebo na mě nezáleží, jde tu o tebe”. Nikdo toto nemůže říct hlavně, když je ve stavu staženého vědomí. Zafunguje to tehdy, když k situaci přistoupíme z jiného úhlu a zároveň čerpáme z výhod rozšířeného vědomí. Celkově pociťujete větší uvolnění a bez stresu. Pozitivním emocím umožníte vyplout na povrch, aniž by jste měli obavu, že vám je někdo smete ze  stolu nebo jakkoliv utluče. Na počátku se to může zdát pro někoho sobecké, ale postupem času, kdy stále na sobě pracujeme, se nám vytvoří v rozšiřujícím se vědomí, prostor pro další osobu a dalším rozvojem se bezpočet rozrůstá a cítíte se být součástí celku.


S vědomím a Láskou :)
Artist já

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...