pátek 5. února 2016

Tarot snů

Tarot Snů od Cira Marchetti
Kniha + 78 karet

Snění je významnou složkou lidského života a nejen noční snění, v němž se vynořují z hloubky podvědomí různé obrazy, jejichž prostřednictvím zpracováváme své zážitky, zkušenosti, traumata, ale i radosti.
Ale i denní snění nám umožňuje manifestovat naše vize, přání a záměry.
Lidé sní a často své sny zapomenou a tarot je vzpomínkou na kolektivní snění z dob, kdy měly sny mnohem větší význam, než dnes.
Tarot snů je vhodný, jak pro začátečníky, tak pokročilé. Jsou to intuitivní karty - mistrovské dílo. Je radost je jen držet a koukat se na ně. Krásně vibrují.
Kromě sebepoznání můžete s ním radit ostatním a pomáhat jim s jejich vlastním sebepoznání a manifestovat jejich přání. Prožitek z těchto karet je mnohdy intenzivnější, než z jiných.
Pokud tarot dosud neznáme, musíme se ptát, co tyto krásné, ale podivuhodné obrazy znamenají. Jestliže ho známe, bude nás zajímat, nakolik odpovídají základním paradigmatům tarotu. Co nového, kromě atraktivního uměleckého zpracování, přinášejí? Proč bychom měli používat právě tuto sadu, a ne nějakou jinou? Klademe si tyto otázky, je to jako bychom stáli za zamčenými dveřmi. Abychom je mohli odemknout a prozkoumat, co je za nimi, potřebujeme klíč. V našem případě je oním klíčem název: Tarot snů. Tarotová sada nám nabízí 78 hotových snových obrazů, které jsou jako prostředky sebepoznání efektivnější než těžko zapamatovatelné a útržkovité epizody z našich snů. A protože nám tarotové karty připomínají pohádky, mýty, legendy, osoby, místa  a věci, které jsou nám známé díky zkušenostem sdíleným všemi lidmi, jsou pro nás mnohem hlubším a všestrannějším přínosem než fragmenty snů.
Další výhodou je struktura, kterou sada tarotových karet má a jejíž absence je tak typická pro sny. Dvacet dva obrazů představuje hlavní síly a archetypy, které mění život a nelze jim odolat, následujícícih šestnáct znázorňuje typy osobnosti, způsoby jednání a vztahování se k okolí a dalších čtyřicet ukazuje "světlejší" a "temnější" chvíle našeho každodenního života. A konečně jsou tu vzorce, které můžeme najít mezi jednotlivými kartami. Zaměříme se na jeden z nich, který se klene přes všech dvacetdva Velkých Arkán jako cesta objevování. Začíná Bláznem, jenž se vydává na cestu, a končí Světem, kde Blázen spojuje  v nový celek všechno, čemu se v předchozích kartách naučil.
Hlavní motivací pro vytvoření Tarotu snů nebyla touha ilustrovat nějaký soubor esoterních idejí nebo vést paralely k určitým kulturám či mytologiím. Namísto toho jsem chtěl vést paralely k určitým kulturám či mytologiím. Namísto toho jsem chtěl významy, které pro mne jednotlivé karty mají, vyjádřit hluboce osobním, až elektrizujícícm způsobem, což čtenáři umožní bezprostřední vnitřní prožitek, intenzivnější, než je to obvykle možné u jiných tarotových sad. Jinak řečeno, cílem bylo vytvořit takový soubor tarotových obrazů, které by působily stejně jako sen, na který si náhle vzpomenete.
Proto zde najdete mnoho momentů, které působí nesrozumitelně nebo neumožňují racionální analýzu. Probereme zde různé možnosti, jak je vykládat, ale konečná interpretace zůstane na vás, čtenářích-vykladačích. Zjistíte, že některé z nich je lépe nechat nevysvětlené a zácházet s nimi, jako by šlo o sen, záhádné místo v příběhu, jehož smysl přesahuje rámec racionality.

Nic v tarotu není absolutní. Odpovědi hledejte ve vlastní mysli, v srdci a ve svých snech.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...