úterý 15. prosince 2015

Anáhata


ANÁHATA

Milující povaha
Srdeční čakra funguje, jak na fyzické, tak emoční úrovni a též energetické. Její hlavní a zásadní rolí  je v tom, že nám dodává nejen fyzickou energii a vitalitu, ale také lásku, která prospívá pro naše duchovní bytí. Máme-li lásku jako středobod, dává našemu životu smysl a účel. Je naší přirozeností být laskavý, milující a respektující. Osobno růst, léčení otevírají prostor, ve kterém dáváme lásku svobodně, bez podmínek a také jí tak přijímáme.

Rozlet a radost
V raném dětsví je srdeční čakra částečně otevřená a postupně, jak rosteme se zavírá. Tím se stáváme produktem kultury. Chyběl-li nám na počátku života dostatek lásky, je pak velmi těžké dovolit čakře, aby se otevřela. Ve 28 letech hledá čakra způsoby, jak se znovu otevřít. Některé zážitky a zkušenosti dovolují lásce rozkvést - narodí se nám děti, vytváříme vztahy a rozhodujeme se tak, aby jsme se mohli lépe a více milovat. V tomto věku je srdce připraveno prožívat opravdovou zralou lásku k sobě a k druhým. Jde o přirozený proces, který pokud si nedovolíme, pak bráníme svému normálnímu vývoji.
Věřte, že pak veškerá lákadla jako sex, peníze a moc, blednou v porovnání s radostí srdce. Hodnota srdeční čakry spočívá v ochotě prožívat trvající lásku, než si dopřát přechodné radosti.

Posvátné propojení
Vlastnosti srdeční čakry jsou láska, mír, jednota, radost, bratrství, sesterství. Všechny tyto aspekty hovoří o lásce k životu. Srdci se daří, když rozkvétá z radosti, potěšení, sdílení, otevřenosti, propojení, doteku. A naopak - uzavírá se se ztrátou, bolestí, traumaty. Vyživujeme-li srdce pozitivní energií - znamená to, že chceme vidět v lidech lásku a ve věcech radost.
Láskou vyjadřujeme radost bytí. Máme-li srdeční čekru otevřenou, pak i ostatní nás tak vnímají a přijímají - jako vřelost, něhu, otevřenost.

Sounáležitost a jednota
Srdeční čakra nás  uzdravuje hluboko k naší podstatě. Je to místo, kde v každém z nás žije Bůh. Jak se vyvíjíme, tím více toužíme po srdečním propojení se vším a všemi. Dává nám to pocit sounáležitosti a jednoty. Pomáhá nám to sdílet s ostatními to nejlepší, co v nás je.
Když vnímáme, prociťujeme izolovanost, srdce pokaždé trpí. Aby mohlo dojít k jeho uzdravení, musíme odpustit, pomodlit se, dát si meditaci a uvolnit v sobě pozitivní úmysl staré bolesti, které nás uzemňují a nechají v nás pocit jednotlivosti.

Láska k sobě
Ve chvíli, kdy překročíme práh spodních čaker, kráčíme do říše srdce a ocitáme se v jednotě. Materiálno - moc, peníze, sex - nás už nijak neznepokojují, nevzrušují a ani neživí naše pocity. Přichází radost. Odstranění překážek k prožitku lásky je možné zase jen láskou a hlavně láskou k sobě. Tato láska může přijít v podobě učitele, terapeuta, přítele - prostě někoho požádáme o pomoc a v tu chvíli nastal čas naplnit srdce láskou a nechat odejít pocity méněcennosti, nedostatku, nedůstojnosti. Je potřeba si uvědomit kdo jsme a co děláme. Neexistuje dělící čára.

Milost boží
Jen silné srdce je schopné odpustit traumata a rány z minulosti a nalézt radost v přítomném okamžiku. Když se ladně odevzdáme životu a dovolíme, aby nás vedl, pak přijmeme sebe i ostatní v milosti.

Přístupný lásce
Srdce nikdy nezapomene přátelství, laskavost, lásku. To, že při nás někdo je, miluje nás, přijímá a pečuje o nás, tak nám dává sílu jít životem dál. Když se nám toto nedostává z vnějšího okolo, tak se proces našeho růstu soustředí na to, abychom si to dávali sami.  Když se mysl rozhodne lpět na tom negativním, tak odčerpává srdci to, co nejvíce potřebuje pro život. Srdce si chce pamatovat jen to dobré, radostné a cítit lásku teď a tady.
Mysl vytváří iluzi duality a je ze své podstaty rozdělující a pro změnu srdce sjednocuje. Srdce je přístupnu lásce a dovoluje jí prostě být.

Srdeční čakra a emoční tělo
Je to centrum lásky. Otevírá v nás prožitek lásky k sobě a ostatním. Díky ní prociťujeme radost, mír a soucit. Když naše srdce vyjadřuje lásky, tak ta pak proniká do všech stránek našeho života. Obohacuje vztahy. Je to podstatou radosti.

Srdeční čakra a mentální tělo
Obsahuje myšlenky a postoje na téma zasloužit si přijímat a dávat lásku. Čím více se milujeme a jsme schopni přijmout zranění, tím více milujeme i ostatní. Když dovolíme, aby náš život byl plný radosti a lásky, přináším tím srdci uzdravení. Srdce touží věřit lásce a měli bychom se naučit vkládat naší lásku do srdce někoho jiného, bezpodmínečně.

Ponechat otevřené srdce
Srdce je vyživováno mírem a pak zůstává šťastné a vyrovnané. Nebojme se být v tichu, v přírodě, s pozitivně naladěnýma lidma - srdci to prospívá. Povznášející literatura dělá též dobře jako hrát si, smát se, dělat to, co naše srdce rozeznívá. Otevřené srdce dostává tolik, kolik dává.
Zraněné srdce oživíme tím, že budeme myslet na dobro a uvidíme ho kolem sebe a halvně, že odpustíme. Tím získáme znovu energii. Každý krok ke smíření sama se sebou pomůže uvolnit a uzdravit životní sílu, a kterou můžeme přetvářet a vytvářet své bytí. Znamená to, žít v přítomnosti a minulost odpustit.

Ochránce srdce
Srdeční čakru tvoří dvě složky. První je ochránce srdce - ve fyzické formě jde o osrdečník, vak, který obklopuje srdce a ten chrání srdce před vnějšími útoky jako je třeba nechtěná kritika, nečisté úmysly, negativní myšlenky a tím udržuje čistotu a nevinnost srdce. Silného ochránce získáme tak, že získáme nekompromisní lásku k sobě, která ví kdo a co slouží našemu nejvyššímu dobru. Srdce je vyživováno láskou k lidem, dětem, zvířatům přírodě. milovat sebe, všechno a všechny nás léčí a i okolí.

Drahokam skrytý uvnitř
Druhou složkou je samotné srdce. Nevinné, čisté, neposkvrněné. Příbytek ducha svatého v každém jednotlivém člověku. Když si uvědomujeme hloubky, čistotu a krásu, kterými jsme byli obdařeni, pak si uvědomíme, že uvnitř máme drahokam, o který pečujeme. Cokoliv budeme hledat vně nás samotných, tak nás to dovede vždy zpět tam, kde jsme hledat začali - do našeho vlastního srdce/Ducha/Boha/Nitra.

Postoje související se srdeční čakrou jsou založeny na lásce, léčení a soucity. Rozvoj této čakry vychází z uvědomění, že my sami jsme láska.. Jak dospíváme a potřebujeme méně podpory z vnějšího okolí, stáváme se tím schopnější lásku dávat, ale i vřelost a léčení. Postoje založené na tom milovat a být milován nás uzdravují, respektive naše zranění, která mají původ ve vzteku a ztrátě. Jedinou hnací silou srdeční čakry je potřeba milovat - lidi, zvířata, přírodu a celý svět.

Negativní postoje
Když se bojíme dávat a přijímat lásku, tak si tím blokujeme zdraví, dobro a radost a tím ani nepřicházejí do našich životů.
Strach je přeci opakem lásky a zabraňuje srdci být radostné, v pohodě, šťastné a podkopává nám ducha. Vyhýbáme-li se tomu, co nás tak těší - trpíme ztrátami a oslabujeme srdce, okrádáme tím srdce o hlavní jeho účel existence a to je láska.

Pozitivní postoje
Ale pro změnu dovolíme-li lásce, aby vstoupila do našeho života, srdce, aby se stala součástí našeho života, tak nám to pomůže přenést se přes životní zkoušky a těžkosti. Udržuje tím našeho ducha otevřeného a tím i srdce plné života, Milujeme se, tak jak jsme, co děláme, zlepšujeme si celkovou náladu a léčíme své srdce a vlastně i srdce ostatních. Uvědomění, že jsme láska - pomáhá nám vytvářet pozitivní a štědrý postoj k ostatním, léčí rány způsobené traumaty. Je to ten největší dar a základní stavební kámen, který si můžeme dát, a který nás dělá celistvějšími.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...