pondělí 14. prosince 2015

Manipúra

MANIPÚRA


Vynořující se vědomé Já
Já se vynořuje během dospívání a v rané dospělosti je definované. Solarplex usměrňuje vnitřní vědění a instinktivní reakce - tušení o tom, jak se věci mají a o lidech. To se dále promítá a rozvíjí do vztahů, v práci, v oblasti financí, v sebeřízení a vlastní zodpovědnosti. V dospělosti  si potřebujeme stanovit vlastní identitu, která určuje kdo jsme nebo kým jsme. Tím se začne projevovat naše vědomé Já. a tím posilujeme čakru Solarplexu.Jak naše Já roste, tím se rozvíjí silné a odolné vnitřní jádro.

Osobní identita
Pro SolarPlex je základní vlastností sebehodnota. Naše identita, která se tvořila v rodině, se rozšiřuje v brzké dospělosti tak, aby jsme si mohli vážit sami sebe při spolupráci s vnějším světem a ve vymezování hranic vůči němu. Naše pravá Já je součástí toho, co je celistvé a neporušené. Obzvlášť, kde přebývá krása, svoboda a pravda. Ztráta, bolest, traumtata se tohoto místa nedotýkají. Každý z nás poznáme těžkosti, ale jakmile se spojíme se svým Já, scelíme se. Jde o vědomí nevyčíslitelné hodnoty, opravdové moci a úcty. Já je zářivější, než cokoliv ostatní, než Slunce.

Moc a odpor
SolarPlex se také zabývá osobní mocí. Ta se postupně formuje rozvojem neochvějného pocitu, že víme kdo jsme a tím se naše moc může projevit v jakékoliv situaci.  Vede nás labyrintem opozice a odporu, které se nám staví do cesty a díky tomu rosteme. Tudíž rezistence a odpor prospívají pocitu osobní moci, protože tím napomáhají rozvinout silný archetyp bojovníka. Ten je pak schopen stát na vlastních nohou a vybojovat si bitvy. Věřte, že bez životních zkoušek, bychom nenašli vnitřní pevnost, která je potřeba pro cítění osobní moci.

Důležitost duality
Zářící světlo našeho vědomého Já se odráží právě v SolarPlexu. Toto světlo vyžaduje naší schopnost vidět svět ve stavu duality. Potřebujeme prožívat protiklady, rozpory a díky tomu se můžeme vnitřně rozvíjet. Z pohledu SolarPlexu, vnímáme život z hlediska MY a ONI a nebo Ti druzí. Dualita nám formuje ego a to rozvíjí vnímání sebe sama ve světě.

Individualita
SolarPlex je centrem našeho ega. Ego vyjadřuje naše individuality a vnímá život z hlediska hranic, duality a vymezování. Jak se formuje naše osobnost a individualita, rozvíjí se také čakra. Bez životních zkoušek, bychom stagnovali a nerozvíjeli se, nedospěli. Jak bylo už psáno - SolarPlex se vyvíjí mezi 14 do 21. Její vývoj vrcholí ve chvíli, kdy jako maldí nastupujeme svou cestu životem. Někteří se rozhodnout pro kariéru, jiní pro vztahy, manželství, lásce, studiu, práci. Ale všichni čelíme jistým význám, která přináší vstup do života a náš směr, kk vytváření vztahu a rozvíjení svého vědomého Já.

Sebedůvěra
Všechny začátky a raná dospělost jsou řízeny právě touto čakrou. Jsou to okamžiky v životě, kdy je čas dělat chyby a správná rozhodnutí. Každý zkouška nám pomáhá rozvinout další a další vnitřní vlastnosti, které určují naše vědomé Já. Sebehodnota, sebedůvěra, pocit osobní moci, vychází z toho, že se se světem vypořádáváme na základě vlastních požadavků a podmínek.
Vlastnosti vyvěrají z rozhodnutí, která děláme s ohledem na vlastní potřeby. V rané dospělosti se učíme z pokusů, chyb, rozhodnutí a díky tomu rozvíjíme schopnost stát na vlastních nohou. Povaha se neutváří rodinou, vztahy, tím co si myslíme, že máme právo, ale z prožitku, že víme, kdo jsme.

Osobní moc
Je to schopnost ovlivnit ostatní, učinit změnu za každých okolností. Vychází z pocitu, že jsme udělali něco dobře s neporušenou vlastní integritou. Když si uvědomíme disciplínu vynaloženou do věcí, aby se v našem životě děly, tak se rozhodujeme pro cestu mistrovství a rozvíjení osobní moci. Vždy, když ukončíme nějakou činnost, úkol či stojíme při někom komu se nedaří, tak vnášíme kvalitu a hloubku do své osobní moci. A to je to, co určuje naší povahu.

Svoboda volby
Základní stránkou SolarPlexu je svoboda volby.. Každá generace přináší oběti pro to, aby si zachovala právo na volbu být sám sebou, respektovat, být laskavý, milovat a dělat to, co víme a považujeme za správné. Známe-li svou hodnotu jsme hrdi na naše úsilí a věříme svým schopnostem a pak se rozhodujeme správně podle svých potřeb. Když je vše, jak má být, jsme schopni činit zdravá rozhodnutí a to prospívá našemu pocitu svobody. Jde o nejpodstatnější stránku našeho lidství, kterou chráníme a hodnotíme.

SolarPlex a emoční tělo
emoce SolarPlexu se soustředí kolem tématu moci. Odrážejí náš vztah k vnitřní síle a sebehodnotě. Emoce nám pomáhají stát si za tím, v co věříme. Jsme-li v souladu se svou vnitřní mocí, tak si i věříme a užíváme právo na svobodu rozhodnutí, volby, ve většině záležitostí. Ale naopak - jsme-li nejistí a máme-li o sobě pochybnosti a o tom zda máme právo mít pocit osobní moci, vyhýbáme se situacím, ve kterých tomuto tématu musíme čelit.

SolarPlex a mentální tělo
SolarPlex obsahuje myšlenky o moci, svobodě volby a sebevědomí. Když se nám nepovede si dát hodnotu, tak naše myšlenky o vlastní moci mohou být buď nabubřelé nebo naopak nízké a tím i naše sebevědomí.
Vždy záleží na tom, jak sami sebe vidíme ve vztahu k ostatním. Když víme, kdo jsme, tak pečlivě pěstujeme svou moc a pečujeme i o svobodu zvolit si pro sebe to, co považujeme za správné.

Péče o zdravé ego
SolarPles/Manipúra se rozšiřuje až do oblasti srdce. tím ovlivňuje zda reagujeme na situace se soucitem a láskou. Jak je SolarPlex propojený se srdcem, lze vnímat podle toho, jak silně pociťujeme lásku sami k sobě a tím i ke své hodnotě, a jak svou hodnotu vidíme a vnímáme. Nejsme-li se svým srdcem spokojeni, tak hrozí, že budeme manipulativní, egoističtí a druhé budeme využívat. Dohlížet na ego, zda je propojené s já je zdravé, ale také svědčí o zralosti. Pro změnu - příliš velké ego nebo silné ego se zase projeví určitým stupněm oddělení mezi námi a ostatními a pak i s ostatníma jednáme jako s věcmi.

Rozvíjení svého Já
Jak jsme zmínili výše - v této čakře jsou soustředěny naše instinkty. Rreakce na vnější vlivy nám ukazuje, jak silný je náš archetyp bojovníka. Vychází-li naše chování z vnitřní síly a jsme schopni udržet kontrolu nad svým životem, tak vtělujeme hrdinské vlastnosti, které do nás vkládají sebedůvěru a důvěru v ostatní a získáváme tak sílu a schopnost ovlivnit situace a lidi. Ale máme tu i opačné případy. Jestliže vládne našemu životu strach, ztrácíme tím sílu, energii a naše pohoda je závislá na druhých. Máme přeci v sobě schopnost léčit sebe a druhé a právě i tím, že rozvíjíme své vědomé Já. K tomu je potřeba vytvořit si zdravou a celistvou osobnost, žijící schopně vlastním a samostatným životem. K tomu je zapotřebí vědět kdo jsme ve svém jádru a činit správná rozhodnutí z pozice optimální svobody. Dovolme SolarPlexu být vším, čím být má, ale to znamená, že to musíme dovolit i sami sobě.

SolarPlex se aktivuje tím, když jsme ukotvení v osobní identitě a v trvalém a přirozeném Já. To zpochybňuje vnější nálepky, které používáme pro vlastní identifikaci, a které omezují to tím kým opravdu jsme.

Osobní identita
Jestliže je naše osobní identita neporušena, víme, kdo jsme. Víme, že si zasloužíme laskavost, lásku, respekt a svět nám pak tyto aspekty/pocity odráží zpět  prostřednictvím každodenního života, vztahů, práce. A lidé, kteří naopak neví kým jsou, se chovají tak, aby naplnili svou potřebu pozornosti a uznání a místo toho, aby kolem sebe vytvářeli mí, harmonii, tak rozpoutají drama, zmatek.

Pozitivní volby
Když je SolarPlex aktivní a v rovnováze, rozhodujeme se tak,, aby naše volby měly pozitivní dopad na náš život. Jak rozvíjíme a posilujeme zdravé ego a odolné ego, tak si vytváříme zásoby energie, které se hodí v těžkých situacích, a z kterých budeme pak čarpat. A to třeba při únavě, nemoci, rozrušení.
Hlavně se naučíme věřit svým instinktům a rozlišovat mezi tím, co a kdo je pro nás dobré a co ne. Podstatou SolarPlexu je moc. Je-li tato moc příliš silná, stáváme se manipulativními. Je-li úroveň nízká, ztrácíme schopnost procházet náročnými zkouškami a situacemi. s odhodláním. Propojením se s touto čakrou se učíme, jak nakládat se související záležitostmi mocí a přetvářet je na pozitivní.

Negativní postoje
Vždy, když popřeme svou podstatu a hodnotu, vzdáváme se své moci a vyčerpáváme svou čakru. Zákkadním stavebním kamenem této čakry je přijetí vlastní hodnoty a individuality. Především jde o respekt a hodnotu. Ať se nám daří nebo ne, ovlivňuje to právě naší hodnotu a pocit moci. Naši hodnotu neurčují vnější postoje, které popírají naše Já a připravují o lásku, respekt, laskavost. Pokud necháme rozhodovat vnější vlivy, budeme manipulováni a využíváni.

Pozitivní postoje
Cítit sebe sama umožní, že do našeho života vstoupí respekt, láska, laskavost, dobro. Uznáme-li jaké bohatství si neseme v sobě, budeme vyhledávat lidi a situace, kteří si nás váží jako jednotlivce a tím stvrzují naší hodnotu. Hledejme pravdu ve svých prožitcích a zkušenostech, ne v okolích vlivech a to nám pomůže zachovat rovnováhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...