středa 16. prosince 2015

Souhrn základních informací - Višuddhi

Višuddhi
Pročištění

Višuddhi, neboli krční čakra, je prvním energetickým centrem, které odlišuje lidské bytosti od ostatních forem života. V kabale se na člověka odkazuje jako na mluvčího. Tato vlastnost nám dává moc vyjadřovat veškeré své pocity. Dar oceníme a uctíme závazkem říkat pravdu a zpíváme píseň naší individuality čistě s integritou. Takto žít slouží našemu duchu.
Váže se k ní slabika HAM nebo HANG. Nachází se v oblasti hrtanu mezi krční jamkou a ohryzkem a její páteřní umístění je nad třetím krčním obratlem. Otevírá se směrem dopředu. Je s ní spojen element éter a schopnosti, které ovlivňuje je zvuk/sluch. Souvisí s ní žláza štítná a hormon thyroxin. Principem krční čakry je slyšení, mluvení, rezonance, astrální zvuky a hudba. U žen se otáčí doleva a u mužů doprava.
Pátá čakra ovlivňuje tyto orgány: ústrojí hlasu, hrdlo, hrtan, čelist, šíje, plíce a průdušky. Blokaci páté čakry můžeme nejvíce pocítit v oblasti krku - porucha funkce štítné žlázy, podrážděný krk, záněty krčních mandlí, chronické bolesti v krku, ústní vředy, astma, potíže s ústy, dásněmi, dolní čelisti, afty, zuby, zánět hrtanu, skolióza, ušní šelest, sluchové potíže, zduřelé uzliny, koktavost, anorexie, potíže s hlasivkami, závislosti, roztroušená skleróza. Komunikace našeho vnitřního života s vnějším světem je úzce spojena právě projevením mluveného slova, mimikou, gesty, uměleckými projevy. Pátá čakra vytváří důležité spojení mezi spodními čakrami a čakrami hlavy.

Název - VIŠUDDHI - pročištění
Princip: Mluvení pravdy, rezonance, slyšení, mluvení

Její pozitivní archetypy
Komunikátor - člověk, který žije v plné integritě. Tito lidé říkají pravdu, jak nejlépe umí. Jsou schopni vyjádřit veškeré své pocity slovy a hájit svá přesvědčení. Umějí říci NE, když je potřeba a jejich slovům se dá věřit.

Její negativní archetypy
Tiché dítě - Jde o člověka, který potlačil svou schopnost vyjádřit se. A to buď z důvodu strachu a nebo studu. Skrývá své pocity a není spojen se svou vyšší pravdou. Neumí říci NE, ale jen ANO, i když si NE myslí.

Úloha: Inspirace a komunikace/Vyjádření božské vůle
Inteligence: Vůle a vyjádření
Otáčení: U žen doleva a u mužů doprava
Otevírání: Směrem dopředu
Umístění: Vnitřní a vnější krk
Rezonuje s věkem 28 - 35 let
Smyslový prožitek: Sluch
Vlastnosti: Komunikace, vůle, integrita, tvořivost, pravdivost, čestnost
Životní téma: Vyjádření nejvyšší pravdy, tvořivý život, využití vůle
Fyzické aktivity: Jóga, alexandrova technika, osteopatické srovnávání páteře, výrazové divadlo a tanec, taičí, čchikung, kraniosakrální terapie
Duchovní aktivity: Modlitby, tiché tábory, zpívání, půst, řečnictví, deník, naslouchání
Esenciální oleje: Modrý heřmánek, ylang ylang, gardénie, šalvěj, eukalyptus
Rostlina: Gardénie
Kov: Rtuť
Prvek: Éter, který obsahuje všechny věci
Hudební nota: G
Druh hudby: Opera
Planetární vliv: Merkur
Propojení s astrologií: Blíženci a Panna
Související části těla: Hrdlo, ústa, čelist
Související žláza: Štítná
Fyzické problémy: Laryngitida, zubní kaz, hluchota problémy s dásněmi a ústy, syndrom čelistního kloubu, problémy krku a šíje
Umístění na zemi: Itálie
Andělská bytost: Archanděl Gabriel - přináší slovo Boží
Mytologický tvor: Krahujec obecný
Drahé kameny a minerály: Modrý achát, tyrkys, akvamarín

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...