čtvrtek 10. prosince 2015

Souhrn základních informací - Svádhišthána

SVÁDHIŠTHÁNA
Můj sladký příbytek
Křížová čakra Svádhišthána, řídí naše fyzické zdraví a pohodu. Soustřeďuje životní sílu do silného imunitního systému, aby udržela fyzické tělo funkční a aktivní. Řídí též náš pohyb a emoce. Má souvislost s živlem vody, který ovlivňuje, jak prožíváme emoce. Jednoduše řečeno - zadržujeme-li pocity - zadržujeme tím vodu v těle. To má za následek nadýmání, otoky, idiopatické střevní záněty.
Říká se jí též sexuální nebo sakrální čakra. Vztahuje se k ní slabika VAM nebo VANG. Nachází se v úrovni podbříšku - dva prsty pod pupkem a páteřní umístění je v v horní části kříže nad prvním bederním obratlem.
Smyslovým prožitkem je chuť a jako žláza k ní patří vaječníky, varlata, hormony, testosteron a estrogen. Vše tekuté, krev, míza, trávící šťávy, sperma, oblast pánve,  rozmnožovací orgány,  tenké střevo, ledviny a moč. měchýř.
Ovlivňuje pohlavní orgány, tlusté střevo, spodní část páteře, pánev, slepé střevo, močové ústrojí, ledviny, kyčle a všechny tekutiny v těle. To, že máte zablokovanou 2.čakru, se může projevit například chronickou bolestí spodní části zad, zánětem sedacího nervu, bolestmi pánve, různými gynekologickými a porodními obtížemi, potížemi s močením a také sexuální impotencí.
Vyvíjí se od věku 7 do 14ti let. Hlavními tématy, kterých se tato čakra týká jsou: sexualita a vitalita, peníze a chtíč, emoce (strach, radost, hněv..), pocity viny a obviňování, síla a kontrola, tvořivost a ničení, etika a čest ve vztazích, schopnost riskovat.
Tyto témata spojené s druhou čakrou řešíme ještě ve věku 57 - 63.  Po odblokování druhé čakry můžete získat schopnost porozumět koloběhu tvoření a ničení, životu a smrti. Vrátí se vám prapůvodní pocity zapojení se do proudu života, smyslnost, erotika a tvořivost, budete cítit údiv a nadšení. Pokud chcete svoji druhou čakru udržet funkční, měli by jste jednat poctivě a čestně ve vztazích s druhými lidmi, obzvláště v partnerství. Také by jste měli vědomě tvořit svazky, které podpoří váš osobní vývoj, ne ty, které mu brání. Naučte se rozhodovat ve světě protikladů a zbavte se touhy po pomstě.

Název - SVÁDHIŠTHÁNA - můj sladký příbytek
Princip: Tvořivé rozmnožování bytí

Její pozitivní archetypy:
Císař/Císařovna - jsou lidé mající radost z fyzické existence a zároveň jí respektují. Milují hojnost a pohodu, vysokou úroveň potěšení. Uvědomují si, co si zaslouží, hlavně mít se dobře, užívat si pohodlí, jídla a určitou míru luxusu. Nejsou moc duchovně založení a ve fyzickém světě se cítí dobře a těší se z dobrého života.

Negativní archetypy:
Mučedník - se sami připravují o jednoduchá potěšení. Mají pocit, že byli ošizeni, ochuzeni, o to, co je v životě dobré a tak se trestají tím, že si zakazují pohodu, teplo, pohodlí, po čem touží. Mají v sobě hodně viny, kterou promítají do ostatních a tím je nutí, aby tím též trpěli.

Úloha: Erotika, tvořivost, smyslnost, údiv, nadšení, instinkt, plynutí životem
Umístění: 2 - 5 cm pod pupkem dovnitř pánve
Rezonuje s věkem: 7 - 14 let
Smyslový prožitek: Chuť
Otáčení: U ženy doprava, u muže doleva
Otevírá se dopředu
Vlastnosti: Pohoda, sexualita, hojnost, potěšení, smyslnost
Životní téma: Vědět, že to, co jsme a co děláme je dostatečné, umět si dopřát odpočinek, legrace, cvičení, jídla, peněz. Nespojovat vlastní hodnotu s tím, co děláme nebo máme, umět si vytvořit zdravé hranice, které chrání vitální životní sílu.
Fyzické aktivity: .jóga, plavání, vycházky, tanec
Související žláza: Reprodukční orgány
Související části těla: Sexuální/pohlavní orgány a prostata
Duchovní aktivity: Půst, celibát, meditace.
Esenciální oleje: neroli, pomerančový květ, jasmín, ylang ylang, santal.
Rostlina: Jasmín
Kov: Cín
Prvek: Voda
Hudební nota: D
Druh hudby: Latinskoamerické tance
Planetární vliv: Jupiter
Spojení s astrologií: Rak a Štír
Umístění na Zemi: Brazílie
Andělská bytost: Archanděl Metatron
Mytologické zvíře: Hladová mořská příšera, která čeká na potravu.
Inteligence: Pocity a potěšení
Úkol duše: Moudrost a Mír
Drahé kameny a minerály: Tygří oko, Kornelián, Onyx, Citrín, měsíční kámen, Karneol, Zlatý topaz
Barva: Oranžová - zklidňuje, dodává energii, podporuje sebeúctu, radost ze smyslových prožitků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...