neděle 13. prosince 2015

Souhrn základních informací - Manipúra

MANIPÚRA
Třpytivý drahokam

Čakra solar plexu neboli Manipúra, je centrem osobní identity. Vládne všem stránkám našeho ega a osobnosti a především vnímání vlastních hodnost. identity a sebeúcty.
Též ovlivňuje do jaké míry vnímáme svou osobní moc a svobodu volby. V samé podstatě nám pomáhá zvolit si, kým a čím jsme.
Jinak se jí může říkat i pupeční šňůra. Váže se k ní slabika RAM nebo RANG. Nachází se zhruba dva prsty nad pupkem. Páteřní umístění je nad desátým hrudním obratlem.
Živel spojený s Manipúrou je Oheň. Ovlivňuje smysl zrak a odpovídající žlázou je slinivka bříšní a hormon insulin.
Ke třetí čakře patří tyto orgány: dutina břišní, trávící systém, žaludek, vnitřnosti, játra, žlučník, ledviny, slinivka, vegetativní nervový systém, nadledvinky, slezina, střední část páteře. Blokaci třetí čakry můžete pocítit nejvíce v oblasti břicha. Jsou to potíže s trávením, žaludeční a dvanácterníkové vředy, střevní poruchy, potíže s tračníkem, zánět slinivky břišní, cukrovka, anorexie, bulimie, porucha činnosti jater a nadledvinek.
Vyvíjí se od 14 do 21 let. Třetí čakra se vyvíjí od 15 do 21 let. V této době probíhá rozvoj osobnosti člověka, zpracovávání prožitků a pocitů, formování života, poznávání moci, síly, vlivu a moudrosti. Tématy třetí čakry se v životě zabýváme ještě od 64 do 70 let. Témata související se třetí čakrou jsou hrdost, sebeúcta, sebedůvěra, odpovědnost za vlastní rozhodnutí, osobní čest, péče o ostatní, citlivost na kritiku. Ve třetí čakře většinou pociťujeme strach a je v ní také obsažena "intuice" k přežití, upozorňuje nás na hrozící nebezpečí. Třetí čakra je sídlem životní síly.
Aby byla třetí čakra dobře otevřená a v harmonii, je třeba vytvořit si láskyplný vztah k sám k sobě a rozvinout sebeúctu a hrdost. V opačném případě hrozí psychická slabost, kdy člověk potřebuje k běžným věcem souhlas od druhých lidí, je závislý na skupině (partě) a trpí strachem z opuštění. Bez sebeúcty nejsme schopni "stát na vlastních nohou". Je potřeba vytvořit si vlastní identitu nezávislou na skupině.

Název - MANIPÚRA - Třpytivý drahokam
Princip: Utváření a Intuice
Její pozitivní archetypy:
Bojovník - Silná osobnost s naprosto jasným vědomím svého "Já. Ví kým je sám v sobě i ve vztahu se světem. Jeho vědomé Já není nabubřelé ani ani slabé. Má vnitřní sílu a odolnost, aby dovedl své sny do realizace/skutečnosti. Má výdrž zvládnout, jak fyzicky náročné životní zkoušky, tak emočně. To samé se týká výzev.
Je-li třeba bojuje pro vítězství, lásku a slávu Boží.

Její negativní archetypy:
Sluha - Člověk, co má smysl pro osobní identitu ukotvenou ve vnějším světě, hledající potvrzení sebe samého u druhých. Velmi těžce pracuje na tom,, aby ho druzí uznávali. Sabotuje sám sebe, tím že svou sílu dává ostatním. Nechává na nich, aby oni určili kdo a kým je a co má dělat. Energii ztrácí tím, že se snaží všem zavděčit pro uznání, které sám sobě nedokáže dát.

Úloha: Sebeocenění, vědomí vlastní hodnoty/Lidská a božská láska
Inteligence: Instinktivní vědění
Otevírá se dopředu
Otáčení: U ženy doleva, u muže doprava
Umístění: Přímo pod hrudní kostí a nad žaludkem
Rezonuje s věkem: 14 - 21
Smyslový prožitek: Vidění/zrak
Vlastnosti: Sebeúcta, osobní hodnota, svoboda volby, osobní moc, sebevědomí
Životní téma: Rozvinout silné a odolné ego, vědomí toho, že mám hodnotu, jen proto, že existuji.
Fyzické aktivity: Soutěžne, pěší turistika, cyklistika, sporty, či kung.
Duchovní aktivity: Psychoterapie, amatérské divadlo, ocenění samoty, programy na téma vedení lidí.
Esenciální oleje: Grapefruit, citron, jalovec
Rostlina: Karafiát
Kov: Zlato, železo
Prvek: Oheň
Hudební nota: E
Druh hudby: Pochody
Planetární vliv: Mars a Slunce
Spojení s astrologií: Beran a Lev
Umístění na zemi: Spojené státy americké
Andělská bytost: Archanděl Uriel, vyslanec Slunce
Mytologický tvor: Lev
Drahé kameny a minerály: Topaz, Citrín, Jantar, Růženín
Žlázy: Játra, slinivka břišní
Části těla: Spodní část zad, žaludek, játra, slezina, nervový systém, dutina břišní, žlučník, trávicí systém.
Barva: Žlutá - oživuje nervovou činnost a myšlení, podporuje kontakt s lidmi a výměnu. Zabraňuje únavě, dává  volnost, veselost, uklidňuje psychiku a nemoci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...