úterý 15. prosince 2015

Souhrn základních informací - Anáhata

Anáhata
Nerozeznělá

Anáhata, srdeční čakra, řídí fyzické funkce plic a srdce. Je středem lidského energetického systému. Pro udržení pulzující životní síly, srdeční čakra pracuje, jak na fyzické, tak emoční úrovni. Jako orgán srdce, nechává proudit krev naším tělem, tak jako čakra nechává proudit lásku naším životem.
Srdce se dfaří s pocity pochopení, bratrství a míru. Když je srdce šťastné, pak působí jako elixír života. Postupem času zrajeme v bytost, které potřebuje stále méně brát a místo toho dává svou bezpodmínečnou lásku. Váže se k ní slabika JAM nebo JANG. Nachází se uprostřed hrudi. Její páteřní umístění je nad pátým hrudním obratlem. Je s ní spojen živel vzduch a smysly, které čakra ovlivňuje je cit a dotek.
Odpovídající žlázou pro srdeční čakru je brzlík a hormon thymohormon.
Ke čtvrté čakře se přiřazují tyto orgány a části těla: srdce a oběhový systém, hrudník, horní část zad, dutina hrudní, dolní část plic, žebra, prsa, krev a krevní oběh, kůže, ramena a paže, osrdečník, bránice, brzlík. Blokaci čtvrté čakry můžete na fyzické úrovni pocítit nejvíce v oblasti hrudníku. Bývá to ve formě srdečního selhání, infarktu myokardu, výhřezu mitrální chlopně, astmatu, alergie, rakoviny plic, zánětu průdušek, bolesti horní části zad, rakoviny prsu. Vyvíjí se formuje od 21 do 28 let. a pak ještě jednou a to od 71 do 77 let. U čtvrté čakry se zabýváme rozvojem kvalit srdce, prožíváním lásky a soucitu, dělením se s druhými, spoluúčastí srdce při rozhodování a řešení, nesobeckostí, odevzdaností, uzdravováním. Blokace čtvrté čakry se na psychické úrovni projevuje nenávistnými pocity, záští, zlobou, vztekem, bezcitností, smutkem, egoismem, uzavřeností, zármutkem a zoufalstvím.
Aby byla čtvrtá čakra dobře otevřená a v harmonii, je třeba naučit se milovat sami sebe, pěstovat emoční vyzrálost, která umožňuje jednat vědomě a soucitně. Měli bychom se naučit soucítit s druhými a být citliví k jejich bolesti. Soucit je schopnost ctít utrpení druhého člověka a přitom mu vrátit sílu a chuť do života. Důležité a nutné pro vyléčení je také odpuštění, jenž nás osvobozuje od potřeby osobní pomsty a vnímání sebe jako oběti.

Název - ANÁHATA - nerozeznělá
Princip: Cit, odevzdanost, láska

Její pozitivní archetypy
Milenec - středem bytí tohoto člověka je pevně zakořeněn v srdci. Miluje zásadně bezpodmínečně. Dává teplo a přijetí a tím druhým léčí ta zatvrdlá a schoulená místa. Vyzařuje laskavotost, teplo a přijímá všechno a všechny. Jeho láska sjednocuje a zahrnuje ty, kteří stojí mimo. Uvědomuje si, že milovat znamená žít a proto všechny miluje. Potkáte-li takového člověka ve svém životě, pak vám život změní.

Její negativní archetypy
Herečka/Herec - Láska těchto lidí zahrnuje spoustu podmínek. Je tedy podmínečná. Mají své představy o tom, koho a jak milovat a proč. Jakmile se někdo dostane mimo hranice jeho představ, tak mu svou lásku neprojeví. Tito lidé milují omezeným způsobem a přesně tak, jak byl on sám milován - s posuzováním, s předsudky, kritickým přístupem, k tomu, co nezapadá do rámce jeho pohledů na věc. Ovlivněných pohledů. Miluje spíš podobu toho, jak taková láska vypadá, než aby jí skutečně cítil a proto se jeho vztahy často rozpadají a brzo končí. Nerozvíjejí schopnost udržet lásku ve svém srdci.

Úloha: Sjednocování skrze lásku - Bratrství a láska
Inteligence: Pamatovat si dobro
Otáčení: U ženy doprava, u muže doleva
Otevírání: Směrem dopředu
Umístění: Střed hrudníku
Rezonuje s věkem: 21 - 28 let
Smyslový prožitek: Dotek
Vlastnosti: Bratrství, jednota, sesterství, mír, čistota, láska, nevinnost
Životní téma: Dovolit lásce, aby byla středem vašeho života
Fyzické aktivity: Masáž, léčivý dotek, jóga, tanec, procházky
Duchovní aktivity: Naučit se milovat nejdříve sebe, pak ostatní, léčení, modlitba, aktivity přinášející radost, zpěv
Esenciální oleje: Karafiát, konvalinky, růže
Rostlina: Růže, karafiát, náprstník červený, lilie
Kov: Zlato, měď
Prvek: Vzduch
Hudební nota: F
Druh hudby: Sborový zpěv, chorály
Související části těla: Srdce, osrdečník, krevní oběh, plíce
Fyzické problémy: Angina pectoris, infarkt, arytmie, zúžení srdce a plic, arterioskleróza, chronická bronchitida, tuberkulóza, zápal plic
Související žláza: Brzlík
Planetární vliv: Slunce a Venuše
Propojení s astrologií: Býk a Váhy
Umístění na zemi: Španělsko
Andělská bytost: Archanděl Rafael
Mytologický tvor: Jelen
Drahé kameny a minerály: Olivín, růženín, diamant, rodonit, růžový korál, turmalín, smaragd, nefrit, perly, manganokalcit, kunzit, rodochronit
Barva: Zlatá, zelená a růžová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...