středa 9. prosince 2015

Múládhára

Podpora a Jistota
Funkcí kořenové čakry je budovat strukturu, která udržuje a podporuje náš život, Není-li naše struktura dostatečně stálá, aby nás mohla podporovat, pak jsme nejistí v tom, co chceme. Zachováme-li si vnitřní stabilitu ve chvíli tvoření si konstrukce našeho života, pak nám pomáhá zvládat změny.

Vlastnost kořenové čakry je právě Jistota. Pomáhá nám se soustředěním a uzeměním. Jakmile si nejsme jistí, ztrácíme energii a máme strach o svojí existenci. Lámeme si hlavu nad tím, jak náš život bude pokračovat,
Proto je potřeba budovat hluboké vnitřní jistoty a tím udržujeme kořenovou čakru v dobách nejistot, funkční.

Kořeny našich předků
Kořenová čakra nese v sobě všechny vlastnosti, které pomáhaly našim předkům přežít. Pokud naši předkové bojovali, aby zachovali určitý způsob života nebo aby našli způsob, jak žít lépe, tak odvaha a houževnatost jsou součástí našeho genetického potenciálu/dědictví. Ale nezapomínejme, že rodovou linií se předávají i kořeny nemocí, ale také duchovní vlastnosti.
A právě ve složité situaci můžeme využít přednosti/vlastnosti našich předků. Čerpáme z jejich lstivosti, prohnanosti, odvahy a touhy žít.
Takto se projevuje kořenová čakra.

Ukotvování ducha
Kořenová čakra též řídí reakci útěk - boj a tím uvádí do činnosti nadledvinky.
Tato funkce stimuluje vypouštění adrenalinu do krve a dám nám podnět k přežití, když na nás někdo útočí.
vnímáme-li život slibně a máme-li trpělivost a vynalézavost, ukotvujeme kořenovou čakru k zemi, ke které je nakloněna. Dále svou kořenovou čakru posilujeme jsme-li pozitivní, otevření příležitostem a tím nám umožňuje a dává vnitřní sílu a stálost/stabilitu.

Pudy, díky kterým přežijeme
V životě se dostáváme do situací, které nás zkouší, jak stabilní jsme, jak velkou máme trpělivost a jak kvalitní jsou naše zdroje.
Málo lidí se neučí budovat dostatečné vybavení vnitřními zdroji, aby je poté mohli využít, když se zrovna nedaří.
Rozvoj těchto zdrojů spočívá v tom, že život žijeme a prožíváme změny.
Zdraví čakra je pružná, přizpůsobivá, čiší životem a přes všechny změny, které se dějí, zůstává dobře uzemněna.
Když se stěhujeme, hledáme pak podobné podmínky, na které jsme zvyklí.
Abychom zvládli změny, tak jak máme, potřebujeme optimální podmínky. I když jsme schopni se přemisťovat a přizpůsobit se, když přijde opravdová krize, tak se pak vracíme ke svým základním pudům, které nám pomáhají přežít. Myšlenky soustředíme na otázky potravy, přístřeší, tepla a vody. Tyto základy mají přednost před mocí, láskou, pohodlím.

Čas změn
V krizi hledáme sounáležitost, vytváříme si vazby a snažíme si vycházet vstříc a to způsoby, které si ani neumíme představit před nástupem krize.
Vazby nás podporují v čase změn a pomáhají nás stabilizovat a tím i čakru.
Každý den se můžeme věnovat rozvoji vlastností, ale ocitneme-li se v nové situaci, v nových okolnostech, stabilita čakry se naruší a tak vzniká problém, s udržením vnitřní a vnější rovnováhy. všichni to známe. Pak stačí málo a hned jsme vyvedeni z míry, zoufáme si.
Musíme najít trvalé a pevné spojení s tím, co je skutečné, a co nám pomůže projít změnou. Je dobré vytvořit si duchovní souvislosti, které nás emoční drží a o které můžeme opřít životní zkušenosti.

Genetická paměť
Kořenová čakra ve své struktuře obsahuje základní postoje, které o životě máme. Měli-li za to naši předkové, že život jetěžký, plný nástrah, pak zdědíme základní přesvědčení, že s životem musíme bojovat. Má na ní vliv i válka, zhoubné nákazy, chaos, hlad. Na úrovni této čakry mají všichni lidé nějakou dysfunkci.
Takže každý z nás byl nějak vykořeněn, ovlivněn těžkostmi. Pokud ne přímo, pak prostřednictvím našich předků. Vše je zaznamenáno v genetické paměti. Vždy, když jsme ve stresu, pod tlakem, máme pocit ohrožení a naše reakce budou vycházet z toho, kde se obáváme nejhoršího, kde se bojíme o přežití a máme pocit, že nemáme právo na život takový jaký chceme mít.

Rozšiřování vědomí
Mě-li bychom se smířit s minulostí a uvědomit si, že nemá nad námi moc. Získáme tím svobodu vytvářet si vlastní interpretace událostí. Přijde i chuť více se snažit, pracovat na sobě, být sami sebou a vytrvat.
Musí-li kořenová čakra snášet mnoho omezení, nařízení, jak máme život cítit, brát, ocitáme se pod tlakem.
Tíha tradic, rodinou uznávaných hodnot, náboženské předpisy a plno dalšího, nás stahuje dolů, uzavírá, svírá. Jsme mnohem více, než rodina, náboženství, výchova, názory, vzdělání, fyzické tělo, emoční stálost. Když rozšíříme naše vědomí, abychom zahrnuli základnu,, na které je život postaven, což je duchovní vědomí, tak neustálé změny, události, které prožíváme, nás nechávají v klidu.

Jak projevit jednotu
Budeme-li přebývat výhradně jen na úrovni kořenové čakry, budeme tím připoutáni k zemi, domovu, tradici, rodině, klanu. Nenalezneme svou jedinečnost, osobnost, talent.
Jestliže žijeme pouze z kořenové čakry, zabýváme se jen malichernostma. Nebudeme umět pohlédnout na svět z větší perspektivy.
Proč otevíráme kořenovou čakru je proto, abychom ukotvili našeho ducha a propojili smysl pro jednotu a ne pro separaci.

Žít tvořivě
Archetypem kořenové čakry je matka.
Pečuje o nás, živí nás, uspokojuje naše základní potřeby, krmí. Pokud si jí vážíme, vážíme si sami sebe. Tak jako, když o sebe pečujeme, stáváme se sami sobě dobrou matkou, pečovatelkou. Naučíme se tak naslouchat svým potřebám, co je pro nás dobré, zdravé, vyživující. Tím uvolňujeme negativa z našeho života. Můžeme žít jednoduše, čestně, věrni sami sobě. Rozšíříme svůj záběr, možnosti tak, že život se rozpíná, nestojí, nezakrňuje. Naučíme se přizpůsobit, změnit, co je potřeba a žít tvořivě.

Životní volby
Vždy, když sebe definujeme omezujícími myšlenkami, které nám diktují kam můžeme a kam nemůžeme jít, s kým můžeme nebo nemůžeme něco podnikat, co nám je a není dovoleno, tím si zužujeme rozsah životních voleb.
Definujeme sami sebe podle okolí, rasy, náboženství, kultury, pohlaví, věku, orientace.
Kořenovou čakru uzdravíme tak, že budeme rozhodovat sami os obě, tak že naše volby budou podporovat náš rozvoj a duchovní růst.

Právo na radost
Aby naše čakra mohla dobře pracovat, musíme jí zbavit malicherných přesvědčení. Vždy jí léčíme tím, když se utvrdíme v tom, že máme právo žít tak, jak říkáme,e že žít chceme. Pro život je nezbytné vědomí, že máme právo na radost, mít radost, být šťastní, zdraví. Nepotřebujeme přeci ničí povolení, někomu se zpovídat, odůvodňovat, proč se tak či onak rozhodujeme, a co nás vede na cestě štěstí, radosti a stability. Vykročme mimo rámec, který nám diktuje společnost, okolí.

Negativní postoje:
Negativní postoje týkající se kořenové čakry souvisí hlavně s pocitem oběti, méněcennosti, nepráva na život takový jaký chceme, zoufalství. To v nás vyvolává nenávist, násilí. Napadají nás myšlenky jako “Chci umřít, takový život je neúnosný, Nemohu dál, Nestojí to za to.” Je to zhoubné vzdálení se od života, nedostatku víry v přirozené dobro.

Pozitivní postoje:
Pozitivní postoje související s kořenovou čakrou mluví o duchovním přesvědčení v dobro života. Vyjadřují pocit sounáležitosti, důvěru, že láska existuje, že se nám dostává podpory a péče. Jen ne vždy se dostaví ve formě jakou očekáváme nebo si myslíme, že potřebujeme. Stačí se jen zastavit, nadechnout, zklidnit, pak tyto energie ucítíme v přírodě, v laskavosti ostatních, v drobnostech.

Kořenová čakra a mentální tělo:
Je-li náš způsob život ohrožen, čakra se aktivuje a naše myšlení se stává agresivní, tvrdé až nenávistné.
Uzavíráme proud vřelých citů k čemukoliv a ke komukoliv a stavíme se do obranné pozice a to ohrožuje naše ustanovení, náš domov, společnost. Uvědomění si, že patříme do určité komunity, a že máme právo si uchovat způsob života - rozvíjí v nás toleranci a soucit k ostatním.

Kořenová čakra a emoční tělo:
Má na ní vliv agrese. Zůstane-li neprojevená, promění se na násilí,  zlost, nenávist. Pocit, že nás něco nebo někdo ohrožuje, napadá naše přesvědčení, způsob života, zapříčiňuje stimul vypouštění adrenalinu do krevního oběhu a díky tomu se začneme bránit a nebo mít strach.
Objevováním emočního náboje (např. ochrana svého území), se učíme otevírat zásoby energie, o kterých mnohdy nemáme ani páru. Využijme je tedy ke zdravému životnímu stylu a ke tvořivosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...