pátek 11. prosince 2015

Svádhišthána

Chuť v rovnováze
Podstatou křížové čakry je, že víme, že to, co děláme a máme, je dostatečně dobré. Je to centrum rozmnožování, tvoření a ovlivňuje naší sexuální zralost. Ovládá chuť na sex, jídlo a rozkoš.
Dopřáváme-li si příliš z těchto rozkoší, tak tím odčerpáváme naše životadárné palivo, které potřebují i jiné části systému v těle.
Pokud zadržujeme mnoho energie z fyzické části našeho života - pak budeme žíznit a prahnout po tom, co si odpíráme. Najít rovnováhu mezi kontrolou a mezi tím nechat věci odcházet, plynout, je nezbytné pro dobré fungování čakry.
Dostat druhou čakru do rovnováhy, znamená zralost a disciplínu.

Jednoduchá výživa
Svádhišthána se stará o naši fyzickou pohodu. Učíme se ctít a vážit si našeho těla, už jen tím, že mu dáváme, co potřebuje, aby se mu dařilo. Dostatek odpočinku, spánku, legrace, cvičení, práci, kvalitní jídlo/potravu.
Dále se stará o kvalitu toho, co si zasloužíme. Princip je prostý. Věříme-li, že si zasloužíme to dobré po čem toužíme, sníme, co si přejeme, tak se k sobě chováme hezky.
Svolujeme si tedy mít věci, které chceme.
Další vlastnosti čakry je potěšení, rozkoš. Stará se o naší schopnost přijímat a dovolovat si více potěšení v našem životě.
Ve chvíli, kdy si život děláme složitým, pak naše prožitky nám nebudou přinášet žádné potěšení. V jednoduchosti je přeci krása, tak i v ní nalezneme mnoho rozkoše a radosti, což je pro čakru blaho.
Svádhišthána jako zdravá čakra, má své hranice - nejsou příliš otevřené ani zavřené. Respektujeme-li tyto limity, vyživujeme tím život těla a to nám pomáhat si uvědomit, že jsme dostatečně dobří.

Nádoba ducha
Může nám přinést nejvyšší míru fyzického zdraví, ale i naopak - může být nejhůře fungujícím centrem v celém energetickém systému člověka. Ztělesňuje souhrn o našem fyzickém a emočním zdraví a pohodě.
Bereme-li své tělo jako stroj, který potřebuje doplňovat palivo, oleje, který potřebuje občas vypnout, neuvědomujeme si, že tělo je nádobou pro ducha. Její práce vychází z hluboké nevědomé říše, kde naše postoje k sobě samotným vytvářejí naše fyzické zdraví. Celkově náš vztah ke zdraví, k pohodě, k radosti odráží, jak moc si ceníme sami sebe a jak moc stíme našeho ducha na fyzické úrovni.

Regenerativní energie
Jak už víme, její funkce - správnost funkce záleží na tom, jak dobře se o sebe staráme a jak jsme si vědomi našich omezení a hranic. Správná, dobrá funkce zaručí a zajistí, že můžeme směřovat a využít naší životní sílu k duchovnosti a ke tvořivosti. Regenarace probíhá tím, že tato čakra dodává vitální energii do našeho systému, ovlivňuje pohyblivost a hormony. Řídí naší chuť cvičit a pohyb.

Optimální zdraví
Energii a zdraví zachováváme tím, že si vytváříme prospěšné postoje k tomu, co znamená optimální zdraví.
Fyzickou regeneraci podpoříme nalezením zdravého životního stylu, a tak udržujeme čakru v činnosti.
Lékem je i dobrá strava, tak jako udržování rovnováhy tekutin v těle, umět si dopřát odpočinek, čas bez stresu a tlaku - tím podporujeme pocity stability a štěstí.
Složité situace a těžkosti zbavují naše tělo vitální energie a vyčerpávají naše energetické zásoby.
Nemá-li možnost regenerovat se, tak odčerpává energie z ostatních čaker, pro obnovu své síly. Mě-li bychom si uvědomovat, že jsme fyzické bytosti, bez toho, aniž by jsme byli fanaticky aktivní, také šetří a zachovává energii a podporuje zdraví. To doplní všechny energie, které můžeme čerpat v náročném období.
Vždy si tyto zásoby tvoříme, jakmile uděláme pro své tělo něco hezkého. Tak jako okysličením krve skrze cvičení nebo jen přivoníme k růži, odpočinout si, relaxovat, projít se. Vždy, když se cítíme dobře a respektujeme své volby - přispíváme k pohodě fyzického bytí.

Dostatek stačí
Zásadou této čakry je to, poznat, co je pro dost, co to pro nás znamená dostatek. Zahrnuje to i čím živíme naše tělo a co děláme s naší vitální energií. Plýtváme svou energií tím, že jí dáváme jiným lidem nebo situacím, kterou nejsou zrovna dvakrát příjemné? (I já sama poznám, kdy je dost, kdy  odčerpávám energii kam nemám, do situace, která nemá řešení jen čistě ve mně a udělám, co je potřeba, aby to skončilo, protože právě tato čakra je na to náchylná a projeví se to na nás a v nás.)
Zotavování se po nemoci, těžkých situacích, vyžaduje i zotavení čakry. Bez vyrovnaného pohledu na věc se nikdo ke zdraví nevrátí. Jsme-li pod neustálým tlakem, odčerpáváme si vitalitu, pohodu z energetických center. Musíme znát míru, kdy máme přestat, kdy už stačilo, a kdy je potřeba se zvednout. Je nesmírnou součástí udržovat tyto hranice, pro zachování pevného zdraví.
Je důležité vědět i to, že tím kým jsme, je bohatě dostačující. Když nás někdo neuznává a to, co děláme, naše podvědomá reakce tedy tendence je, že chceme dělat více, abychom se zavděčili a získali uznání. Na co? Je to jen falešný pocit - to hlavně my sami sebe si máme vážit a uznávat se, od toho se pak odvíjí další. Navíc, když víme, kým jsme, a když víme, že je to dostačující - děláme i pak zdravá rozhodnutí pro naší pohodu.

Odpočinek a regenerace
Uchovávání vitality přichází s naším zráním. Regenerace a pohoda začíná u pochopení, že co děláme, máme je dostačující.
Dát si oddych, umět si říct Stop a denně odpočívat, relaxovat - je pro tělo blahodárné a tím pro čakru.
Nezapomínejme, že se tělo léčí spánkem, meditací a klidem. Používat více adrenalinu, než potřebuje, je hazard se zdravím.

Energetická léčba
Správnými stimuly se tělo léčí, regeneruje. Tělu se daří při použiti léčebných metod, které jsou slučitelné s naším vyšším vědomím. Hopeopatií, bylinkářstvím, akupunkturou, energetickým léčením rukou - tím vším znovu nastoluje přirozená vitalita. Alopatická léčba dává tělu nadměrné množství chemických látek a tělo je pak odbourává a asimiluje a tím spotřebovává velké množství energie. To samé, když jíme chemicky upravované potraviny, s přísadami, které mají sníženou životní sílu z důvodu radiace a postřiků - způsobují, že buňky v těle stagnují a jejich činnost je zatížena působením těchto drážditel a těžkých kovů. Všechno z toho oslabuje tělesné funkce.

Disciplína, radost a potěšení
Svádhišthána nejlépe pracuje, když má optimální podmínky pro relax, radost a potěšení.
Používáme-li tělo jako dříč, brzy se vyčerpá a objeví se bolestivé problémy. Pokud tělo nemá dostatek stimulace pohybem, je líné a ucpané. Co je dobré pro tělo, je dobré i pro naši energii. Proto bychom měli zkombinovat zdravou disciplínu s dostatek potěšení, pro uvolnění napětí a stresu z těla. Věřte, že tato čakra sama hledá přirozená řešení, která ctí vaše fyzické tělo a ducha.
Takže pokud se o svou čakru budeme dobře starat - tělo bude plné energie, vitality do pozdního věku.
Tělo se unavuje - trestajícím se přístupem, terapiemi nesouvisejícími s energetickým léčením a z nedostatku potěšení.

Křížová čakra a mentální tělo
Křížová čakra v sobě nese postoj k penězům, zdraví, potěšení a k tomu, co si zasloužíme. Sexualita nesou sebou více tabu, než všechna ostatní témata, krom peněz. Jak se v těchto oblastech vnímáme, má přímý dopad na ostatní energie. Upjaté názory na to, co znamená rozkoš, přináší strádání a můžeme i onemocnět.

Křížová čakra a emoční tělo
Nese v sobě méně agresivních emočních reakcí, než kořenová čakra. Jde o sídlo pohoda, radosti a potěšení.
Jakmile tyto pocity neprožíváme, přichází frustrace. Ve chvíli, kdy se emoce promítají na povrch, odráží to po čem toužíme a co nám tak moc chybí. Může to být sex, láska, radost, peníze. Musíme se naučit být vděční - vděčnost je ta, která uvolňuje pocity ztrát a frustrace, které se drží v čakře. Když si toto vše uvědomíme, pak proměníme tuto energii do vyrovnaného životního stylu, do pozitivních vyjádření toho, co děláme a máme.

Negativní postoje
Všechny negativní postoje, které  nalézáme ve spojení s křížovou čakrou, se točí okolo toho, zda si zasloužíme dobrý život. Když si myslíme, že ne, abychom se cítili dobře, abychom si užívali malých radostí, budeme nevrlí a nešťastní. A to budeme promítat dále a hlavně do ostatních, v kterých budeme vyvolávat pocity viny za to, že nejsou schopni vylepšit náš život. Tyto negativní postoje, narušují plynutí energií a omezují životní sílu. Snaží se zavádět přísné morální postoje a tím nás odříznou od radosti, pohody a potěšení.

Pozitivní postoje
Rozvíjením zdravého pohledu na své tělo tím, že budeme respektovat jeho potřeby rekreace, odpočinku, sebevyjádření, doteku, nám pomůže přeměnit negativní postoje do zdravých a prospěšných postojů. nalezením rovnováhy mezi volnem a prací, dobročinnosti a blahobytem, odpočinkem a námahou těla, nás učí držet si zdravé limity. Starat se o tělo s něhou a péčí vytváří pohodu a posiluje naše právo si užívat života a těšit se z něj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...