sobota 19. prosince 2015

Zimní slunovrat 2015


Letošní zimní slunovrat vychází na 22. prosince 2015 v 5:47 hodin. Tímto datem a hodinou podzim končí a zima začíná.  Zimní slunovrat je nejkratším dnem a nejdelší nocí v roce. Ohnivá síla se zdánlivě vytrácí, ale vzápětí se s prodlužujícími dny navrací - mohutní a sílí. Proto je považován za svátek smrti a znovuzrození. V některých kulturách je tento svátek považován nebo oslovován jako začátek nového roku. Jistě - má to svou logiku. Kdy jindy začínat nový rok, než v den, kdy se začne vracet Slunce. Od tohoto bodu budeme pozorovat přibývání světla, což souvisí se svátkem Hromnic - Na Hromnice o hodinu více. Slunce vstupuje do znamení kozoroha a vládnoucí planeta kozoroha je Saturn. a stojí v ohnivém znamení střelce.
Měli bychom se přestat štvát a více odpočívat. Tento čas je čas odpočinku, protože předkové nemohli se věnovat zemědělství, nemohli ani v zimě válčit a tak své dny trávili u ohně. Vytvářeli tím rodinný krb, teplo domova. Pohané tento svátek nazývají Yule "Kolo". A právě nás tento svátek vybízí, připomíná, že bychom měli odpočívat, oslavovat, přehodnocovat, ale také věštit.
Náš rozum nás nabádá, že dokážeme daleko více, ale nesmíme zapomínat na to, že se máme řídit vlastními pocity a vědět na, co se cítíme.
Neustálé nutkání v nás může, nás může připravit o uspokojení radosti z prožitků, které nám přinášejí pocit naplnění.
Pár dní před příchodem slunovratu a pár dní po něm, se můžeme cítit unaveni. Přeci jen uzavíráme jednu etapu období a přichází nová.

Zimní slunovrat je spojován s bílou, zelenou a nachovou barvou. Tak i dekorace se tomu přizpůsobují. Používají se stálezelené a neopadavé rostliny jako je cesmína, břečťan, jmelí, myrta a nebo prostě a jednoduše větvě jehličnanů. V keltských zvyklostech nalezneme používání živého ozdobeného stromu, osazeného v nádobě. Zdobil se ovocem - jablka, ořechy a jiné potraviny a místo dnešních elektrických svíček se používali hořící svíce. Stromky měly ochranitelskou funkci. Ozdobné větve rozdávali koledníci a strom se zavěšoval i nad štědrovečerní stůl, ale špičkou dolů.

Ve wiccanské tradici jde též o čas, kdy bohyně opět porodí Slunce a odehrává se boj mezi Duhovým a Cesmínovým králem. Duhový král je symbolem znovuzrození a života. Cesmínový symbolicky představuje smrt a temnotu. Cesmínovému králi se naplní jeho čas ve chvíli, kdy Slunce začne opět stoupat a odchází do podsvětí. Tím dá prostor pro znovunarození Duhového krále, který připravuje zemi na jaro a úrodu.

Oslavy zimního slunovratu se datují cca kolem roku 3800 př. n. l. Byl oslavován Germany, Římany, Egypťany, Angličany, keltskými kmeny a podstata oslav byla velmi rozmanitá.

Jména svátku: Velká noc, Yule, Vánoce, Zimní slunovrat, Saturnálie, Divoká honba
Božstva: Božstva Slunce, Saturn
Symboly: Ozdobné vánoční polínko, koleda, adventní věnec, strom, hvězda, svíce, jmelí
Byliny pro slunovrat: Heřmánek, chvojí, mech, cesmína, jmelí, listy a bobule vavřínu, myrta, borovicové šišky, dubové listí, zerav, benedikt, vánoční kaktus, jalovec, vánoční hvězda
Jídla pro zimní slunovrat: Cukroví, ořechy, vyječný koktejl, svařák, krůtí maso, čaj s rumem, hořící/horké nápoje (skořice, rozinky), koláčky, cukroví
Kameny pro zimní slunovrat: Diamant, smaragd, heliotrop, rubín, zirkon, amazonit, korund
Oleje a kuřidla: Kadidla, cedr, skořice, bobule vavřínu, purpura, františek
Aktivity při oslavách: Mír, klid, harmonie, láska, štěstí, oslava, plánování, radost
Vhodná magie: Harmonie, láska, štěstí, ochrana a léčení

Je vhodné při zimním slunovratu navštívit Menhiry nebo si udělat vlastní kruh z kamenů na zahradě. Též zapalte svíce za zesnulé, můžete přečíst jejich jména a poslat jim energické světlo. Můžete si napsat na papír, co se v tomto roce událo, a co máte za sebou nechat a spálit ve svíci. Udělejte něco pro druhé nebo věnujte něco na charitu. Nemusí jít o peníze, ale věci, které nepotřebujete nebo můžete koupit jídlo bezdomovcům či podarovat teplým kusem oblečení. Meze vaší tvořivosti se nekladou. A internet je plný rituály, z kterých máte možnost si vybrat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...