sobota 19. prosince 2015

Betlémské světlo 2015



Betlémské světlo je plamínek, který každý rot bývá zapalován před Vánoci v betlémské jeskynní kapli, v níž se podle tradice narodil Ježíš Kristus. Tento plamen bývá skauty/světlonoši rozvážen do řady míst Evropy, ale také několika zemí Ameriky.


Betlémské světlo se stalo neodmyslitelnou součástí Vánoc. Nejen na náměstích, v kostelech, ve veřejných institucích (knihovny, trhy, rondely), ale také v domácnostech.
Původní myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku  v roce 1986. Plamínek byl dovezen původně jako poděkování lidem, kteří pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě. Jde o nadaci, která převážně pomáhá lidem se zrakovým postižením, ale nejen s ním.
A tak vznikla novodobá vánoční tradice.


Betlémské světlo je symbolem míru a přátelství. Více o světle - Betlemskesvetlo.cz
Mapa, kde si můžete betlémské světlo vyzvednout a místní akce - Betlemskesvetlo Mapa

Betlémské světlo je vlastně uměle vytvořeno církví. Vychází nebo zastírá skutečný jev - Svatý oheň z Jeruzaléma.
Děje se to téměř 2000 let.  Lidé se na Velikonoce sejdou v jeruzalémském Chrámu Božího hrobu, zavře se kněz do malé kapličky a vrací se se zázračným ohněm. Nepálí, ale vytváří podivuhodné záblesky, technika v okolí přestane fungovat. Vědci dodnes nedokázali objasnit tento jev.
Rituál začíná kolem poledne. Do chrámu vstoupí izraelští představitelé symbolizující Římany z doby Ježíše. Vejdou do edikuly, kde se nachází hrob Ježíše. Proběhne kontrola, zda v ní není nic, čím by bylo možné zapálit oheň.
Jakmile vyloučí možnost podvodu, tak edikulu zapečetí. Poté do hrobky vstoupí jeruzalémský patriarcha se dvěma nezapálenýma svícema. Když vychází zpět z hroby, obě svíce hoří. Světlo předá patriarchům koptské a arménské církve. Pak ostatním věřícím.
Před patnácti lety byl jeruzalémským patriarchou Diodoros I, který pospal, co se v hrobce děje. Nějakou chvíli se před hrobem modlí a čeká. Někdy dříve, někdy později se z kamene, na kterém spočívalo Ježíšovo tělo, vyjde modré světlo. Postupně sílí, až zapálí obě svíce. K tomuto zázraku dochází každý rok a Svatý oheň se zjevuje jen jeruzalémskému patriarchovi. Což, ale popírají poutníci, kterým se též tento oheň zjevil a zapálil svíce. Do dnes se nepřišlo na to,, zdali jde o podvod či fyzikální úkaz.

Existuje spousta záznamů, kde je zachyceno spousta světelných úkazů. Ohnivé obláčky visící ve vzduchu, modravé záblesky, modré záře. Viz stránka - Holyfire.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...