středa 16. prosince 2015

Višuddhi

Višuddhi

Boží ústa
Pátá krční čakra je branou k vyšším duchovním úrovním a v ezoterice je nazývána Boží ústa. Týká se bodu na zadní straně krku v blízkosti místa zvané medulla oblongata - nejstarší část mozku obratlovců.. Tam se duchovní energie vlévá do těla. Toto vše se děje, když je mysl volná, svobodná a duch otevřený. Místo, skrze které k nám promlouvají andělé a duchovní inspirace a soudružnost dávají smysl našemu životu.


Následky zneužití
Krční čakra je nádobou na jemnou energii. Její integrita může být poškozená následkem emocionálního a fyzického zneužití nebo následkem úrazu. Tato čakra se uzavře, že nevyjádříme své pocity - hněv, strach a nebo žalem. Je ohrožena, když jsme nečestní, šíříme-li klepy, pomlouváme. Návykové látky tuto čakru poškozují - všechny, které krční čakrou prochází - tedy hrdlem. Kouření, alkohol, alopatické a rekreační léky, přejídání- Vše prochází úzkým otvorem hrdla a narušuje energii plynoucí ze spodních čaker směrem k čelní a korunní čakře. Zneužívám návykových látek si značně poškozujeme vůli a zabraňujeme si plně využít naší vitalitu. Tlumíme si tím hlas našich pocitů - mateme se tím a dezorientujeme naší mysl. Zbavujeme se tedy možnosti plně se vyjádřit a tím naší nejvyšší pravdu, když je to nejvíce potřeba.

Integrita a individualita
Nedaří-li se nám plně ctít naší individualitu, tak nemáme šanci si udržet ani naší integritu. Pro zachování silné a životaschopné individuality, musíme vyjadřovat naší pravdu co nejlépe, i když hrozí, že se tím budeme od druhých lišit. Když se učíme říkat, co si skutečně myslíme, docházíme k pravé dospělosti.

Pravda a čest
Krční čakra přímo ovlivňuje naší kvalitu komunikace. Je spojena s osobní integritou a smyslem pro čest. Myslíme-li vážně, co říkáme, vnímáme tu svou pravdu a dodržíme své slovo, ovlivňujeme tím, jak nás lidé vnímají. Věnují pozornost tomu co říkáme a podle toho poznávají, kým a kdo opravdu jsme.
S vyjadřováním pravdy se krční čakra rozvine a stane se neporazitelným a silným stoupencem ducha, což nám dodává energii podporující duchovní rozvoj a fyzickou vitalitu. Jsme tedy fyzicky odolnější a silnější. Pravdou si poskytujeme dostatečnou energii k naplnění účelu našeho života.

Vitální energie
Důvodem proč máme více energie je právě síla naší krční čakry. Je to nádoba pro vitální životní energii, která se udržuje nenarušená a aby se energie nevyčerpávala a nestagnovala a tím krční čakra.
Pokud je upřímná komunikace naší součástí, tak se kolem krční čakry vytvoří pečeť a energie proudí volně skrze mentální, emoční a fyzické centrum.

Důsledky nefunkčnosti
Únik energie z nefunkční čakry prožíváme jako slabost, únavu, vyčerpání. Na fyzické úrovni se projevuje jako porucha štítné žlázy. Ovšem ani léky nic nezmění na problému s energií. Konvenční léčba štítnou žlázu stimuluje a způsobuje nadprodukci hormonů. Je tedy proto nezbytné začít vyjadřovat vyšší pravdu/naší skutečnou pravdu a spojit se s naším duchem a tím zpátky získáme svou energii a vitalitu. Tak pak svobodně proudí naším tělesným systémem a štítnou žlázu podpoří k vylučování správného množství hormonů.

Uchovávání energie
jak žijeme a vyjadřujeme své bytí, ovlivňuje množství energie, které pak máme k dispozici. Krční čakra je taktéž spojena s vůlí. Někteří lidé svou vůli musí usměrnit pro zvládnutí jednoduchých každodenních úkolů. Vůle je to hlavně pro, abychom ji využili při duchovních zkouškách, které nás vyzvednou do vyšších úrovní. Což i to může být náročné pro tělo. Vůli si můžeme uchovat právě pro duchovní rozvoj, pokud ji nebudeme využívat v každodenních činnostech. Abychom mohli vyzařovat spokojenost, štěstí, radost a být tvořivý v práci, doma, ve vztazích a v jiných oblastech života, musíme být duchovně pravdiví. Mnohdy potlačujeme pocity, které značí potřebu změny. Vyladíme-li se na vyšší pravdu, můžeme si pak vůli uchovat na úkoly, na kterých skutečně záleží. Směrování a vyladění vůle posiluje krční čakru a to pomáhá zůstat na cestě upřímného vyjadřování a budováním osobnosti. Je důležité si pamatovat, že jestli se chceme cítit dobře, tak emoce, energie a pravda jsou vzájemně propojeny s životem těla. Naučit se říkat NE, co nám škodí, je zásadním faktorem pro udržování silné vůle.

Krční čakra a emoční tělo
Prostřednictvím páté čakry, vyjadřujeme zvuky, emoce a slova. Když sjme opravdu šťastní - předeme jako kotě. Když jsme smutní - vzdycháme. Když bručíme - jsme naštvaní. Když se bojíme něco říct - hrdlo se nám stahuje. Višuddhi je cestou pro vyjádření komunikace a tvořivosti.
Zpíváme-li si o štěstí, uvolňujeme-i bolest křikem, modlíme se za mír - vše prochází hrdlem Máme právo otevřeně sdělovat své pocity. Pro náš duševní rozvoj, vyzrálost je to naprosto zásadní vědět.

Krční čakra a mentální tělo
Krční čakra je ovládána myslí. Jsme-li schopni se volně projevovat, pak je čakra schopna vyjadřovat naší pravdu elegantně a výmluvně. Zrovna v této čakře se ladíme na naše vyšší vědomí, které nám našeptává pravdu prostřednictvím našeho vnitřního ucha. Když utišíme svou mysl, pak máme dovoleno naslouchat hlasu ducha.

Pozitivní naslouchání
Další centrum, které krční čakra řídí je sluch auši. Když nasloucháme svému vnitřnímu hlasu, čakru tím posilujeme. Schopnost tiše naslouchat, otevírá čakru a posiluje spojení sama se sebou. Je všeobecně známo, že zvuk má schopnost uzdravovat a posiluje imunitní systém. Vždy, když o sobě něco pozitivního slyšíme nebo si pomyslíme - má uzdravovací účinek. Například hlasité opakování afirmací má účinek na hladinu endorfinů v naší krvi. Náš duch září, když na sebe slyšíme nějaké lichotky, že nám to sluší, že nás mají rádi, že nám jde činnost, kterou děláme. Je to prostě zpráva, že jsme dobří, že jsme milí a fajn. Naopak, když slyšíme něco negativního, začneme se oddělovat a stahovat do svého vnitřního světa. Ale pozor - pokud jsme závislí na uznání jiných, věříme tomu, co ostatní říkají, tím zapomínáme na naší skutečnou hodnotu a dovednost.

Síla vedení
Intenzitu vnitřního vedení zvýšíme, jakmile sundáme pokličku ze svých pocitů a budeme je brát takové jaké jsou. Prostě musíme si dovolit prožít emoce. Což jednoznačně neznamená, že je musíme světu ukazovat. Potlačení emocí zastavuje plynutí energie a také zabraňuje k poznání vnitřní pravdy. Když je krční čakra otevřená a energie volně proudí, naše vnitřní krása a vnější zář plynou volně. Lidé, kterým je naprosto jasné a čeho si cení mají silnou krční čakru. Vyžaduje to ochotu překonat hranice, strach a projevit se či vyjádřit svůj názor a touhu být emočně zralý a zodpovědný.

Spojit se s pravdou
Začátkem uzdravování krční čakry je rozvoj pravdy. Skoro všechny dysfunkční emoční zkušenosti jsou potlačeny právě v krku. Děje se to tehdy, když se nám nepodaří říct, co cítíme, vnímáme a je jedno, jak moc jsme rozzlobení, či zraněni. Osobní moc zvyšujeme tím, když vyslovujeme pravdu. Vitalita, chuť, krása se nám začnou vlévat do života, do těla, ducha a tváří.

Všechny postoje krční čakry se týkají víry ve svátost osobního projevu. Tato čakra začíná pracovat, když se zavážeme tomu, že budeme vyjadřovat svojí pravdu, tak jak jen nejlépe budeme umět. Negativní postoje směřující k potlačení pocitů - zeslabují čakru a i nás. V podstatě jde o to, že záleží na tom, co říkáme a takovéto  přesvědčení už má samo o sobě dobré vlivy na čakru. Pokud sjme vyrůstali v rodině, kde nás shazovali - respektive, co jsme říkali znehodnocovali, pak je pro nás velmi důležité umět vyjádřit svůj názor. Komunikovat z hlouby naší integrity nám dává důvěryhodnost a stálost. Což je zralost dospělého jedince, kterému můžeme věřit, že to co říká také tak myslí.

Negativní postoje
Strach vyjádřit svou pravdu blokuje a omezuje energii. Máme-li pocit, že nemáme právo vyjádřit svůj názor nebo, že nás nikdo nechce poslouchat, tlumíme tím svou sílu a popíráme dar komunikace. Závislost na návykových látkách, pomluvy, klepy, lhaní jsou tři věci, které ničí vzácné tkanivo, ze kterého je upředena krční čakra. Odpoutávají naší pozornost od naší přirozené podstaty a tím je dobro. Ničíme tím tělo a ztrácíme respekt a důvěryhodnost.

Pozitivní postoje
Ctít pravdu a projevovat jí z místa integrity je to, co nás dělá zodpovědnými. Máme-li co říct, má cenu se vyjádřit a je dobré to vědět. Čakra roste a otevírá se, když sdílíme svou pravdu. Stojí za to naučit se najít vhodný čas způsob, jak svou pravdu vyjádřit. Ostatní na nás pak mohou lépe reagovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...