středa 16. prosince 2015

Problémy spojené s Višuddhi

Když je blokována krční čakra, respektive její energie  tak je tím rušeno porozumění mezi hlavou a tělem. Těžko pak reflektujeme své pocity a horko těžko projevíme své emoce v klidu, ale naopak horlivě a nepromyšleně. A pak je tu další možnost, že se uzavřeme. A tak se pak snažíme své pocity zakrývat gesty, slovy. Většinou je naše řeč takové neuhlazená, hrubá, uhýbající, mnohdy nemáme slova a tak je řeč i nesouvislá, neplynulá a nebo věcná a studená. Můžeme začít koktat, zadrhávat. Slova nemají hlubší význam a v tu chvíli nesneseme, abychom působili jako slaboch, a tak se snažíme působit silně. Je to velký tlak a naše myšlenky jsou v tu chvíli zmatené a to pak i naše slova. Většinou zvedneme ramena, abychom se do nich ukryly před možným útokem. Většinou své vnitřní vyjádření pak neukazujeme, ale naopak skrýváme a dusíme uvnitř sebe, ale za to pak skryté pocity, slova můžeme vyjádřit v textech, povídkách, románech, básních, v obrazech nebo v hudbě. S disharmonií páté čakry souvisí i zneužívání slov pro manipulaci ostatních.
Nedostatečná funkce této čakry nás vede do těžkostí, jak se projevit, vyjádřit, představit. Jsme plaší a držíme se dosti zpátky. Jsme tichý, mluvíme o nepodstatných věcech a jsme uzavření. Jako, když máme v hrdle knedlík, který ne a ne polknout. Celkově je náš hlas stísněný. Všimněte si, že spousta lidí, co prošlo šikanou nebo nějakým psychickým vypětím z okolí - koktá. Když pak zapracují sami na sobě, koktání postupně odchází. Jeden z mála příkladů je třeba Tomio Okamura. Ale zpátky k tomu našemu chování za disharmonie páté čakry. Jsme vůči ostatním dost nejistí a bojíme se jijech souzení a předsudků. Což způsobuje, že se pak orientujeme z jejich mínění a nevíme, co chceme a vlastně, kdo teda jsme. Zablokuje nám to přístup k naší duši, k našim poselstvím  a v důvěru v naší intuici. Když svou pátou čakru nerozvíjíme, ztuhne, zastaví se a máme pak vymezené naše bytí, uvnitř kterého trávíme svůj omezený, přežívající život a veškerý náš potenciál vyjadřujeme velmi úzce a za jedinou realitu považujeme jen vnější svět a předsudky druhých.
Když neumíme a nechceme přijmout nové myšlenky, nemáme rádi změny, většinou nosíme roláky, věci až ke krku, vysoké límce, šátky a hodně se červenáme. Jak už víme do oblasti krční čakry patří i uši a když slyšíme něco, co nechceme, kolikrát si přes uši dáme ruce.

Související části těla: Hrdlo, ústa, čelist, uši

Fyzické problémy/Nemoci: Zvýšená činnost štítné žlázy, astma, bolesti v krku, afty, sluchové potíže, ušní šelest, záněty mandlí, zuby, problémy s čelistí, horní cesty trávicí soustavy, anorexie, skleróza

Očištění a harmonizování Višuddhi: V přírodě v podobě modré jasné barvy jako je obloha, voda - ve které se nebe odráží. Šplouchání vln. Zvuky jako zpěv harmonické a meditační. A v barvách jasná modrá barva + kameny a minerály jako tyrkys, akvamarín, chalcedon, achát.

Související žláza: Štítná
Ta řídí základní metabolismus a ten má vliv na regulaci tělesného růstu. Podporuje i růst zubů a tvoření svalového tonu. Napomáhá též mentálnímu rozvoji. Podporuje funkční rozvoj nadlevinek a sexuálních orgánů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...